Ze zullen alles buitmaken

Jeremia 20:1-6

1 ¶  Toen de priester Paschur, de zoon van Immer, hoofdopzichter van de tempel, Jeremia dit hoorde profeteren, 2  liet hij de profeet stokslagen geven en hem in de hoge Benjaminpoort bij de tempel in het blok sluiten. 3  Toen Paschur hem de volgende dag uit het blok haalde, zei Jeremia tegen hem: ‘De HEER noemt jou niet langer Paschur, maar Magor-Missabib. 4  Want dit zegt de HEER: Ik maak jou voor jezelf en je vrienden tot een bron van paniek; zij zullen door hun vijanden worden omgebracht en jij zult het moeten aanzien. Ik lever alle Judeeërs uit aan de koning van Babylonië; hij zal hen naar Babel wegvoeren of hen ombrengen. 5  De voorraden van deze stad, de bezittingen en kostbaarheden, en de schatten van de koningen van Juda geef ik hun vijanden in handen. Ze zullen alles buitmaken en meevoeren naar Babel. 6  Ook jij, Paschur, zult samen met heel je familie in ballingschap gaan. Je zult worden weggevoerd naar Babel; daar zul je sterven en worden begraven, samen met al je vrienden, tegen wie je leugens hebt geprofeteerd.’ (NBV)

We hebben altijd te maken met machthebbers die niet willen erkennen dat de samenleving de verkeerde kant op kan gaan. Ze houden elke verandering tegen. In onze dagen hebben we de zogenaamde klimaatsceptici die zo ongeveer alle geleerden en de meeste regeringen voor gek verklaren als die hen voorhouden dat ons klimaat zo aan het veranderen is dat het op den duur onleefbaar wordt. Net zo min als profeten de toekomst voorspelden, voorspellen die wetenschappers iets over het klimaat. Ze rekenen uit op basis van harde gegevens waar het met onze aarde heen gaat als we gewoon door gaan. Die wetenschappers zijn niet anders dan de profeten als Jeremia die op basis van harde gegevens over afgoderij en machtsverhoudingen het volk had opgeroepen hun gedrag te veranderen.

Jeremia had te maken met de ordehandhavers. Die priester Paschur was verantwoordelijk voor de orde rond te Tempel. Het volk mocht onder geen beding onrustig gemaakt worden. Ze zouden eens gaan twijfelen aan het nut van het offeren en het belang van de dienst door de Priesters. Hun hele bestaan zou in elkaar vallen. De oproepen van Jeremia om de dienst aan de God van Israël te veranderen en daarmee de hele afgodendienst waren in zijn ogen een rechtstreekse aanval op de bestaande maatschappelijke orde. Politiek hoort immers niet thuis in een religieus gebedshuis. Jeremia werd dan ook gevangen gezet, het zwijgen opgelegd. Jeremia werd in het blok gesloten. Wij kennen dat niet meer maar het was een uiterst wrede marteling. Handen en voeten werden zo vastgezet dat je in gebogen houding aan het blok hing. Een paar uur gaat nog, zeer pijnlijk overigens, maar een hele nacht is pure wreedheid.

En helpt het? Slaat Jeremia schuw en bang voor meer pijn op de vlucht en staakt hij zijn verontrustende werk? Integendeel. Jeremia verteld de Priester dat hij aangezien zal worden voor de oorzaak van het leed dat het volk zal overkomen. Magor-Missasib betekent iets als schrik-van-rondom. Hij wordt de bron van paniek. Zijn vrienden hebben zich door hem zo in slaap laten sussen dat ze niet weten waar ze het zoeken moeten. Ze worden dan ook door de vijand onder de voet gelopen en gedood. Het volk zal in ballingschap worden weggevoerd. Alle rijkdom die door Paschur en de zijnen wordt vergaard en beschermd valt toe aan de vijand. Paschur zal in ballingschap sterven en niet bij de Tempel worden begraven. Bij ons wordt een groot deel van de aarde onleefbaar als we doorgaan met vervuilen en verspillen. Wij moeten dus leren op te staan tegen de klimaatsceptici zoals Jeremia opstond tegen de priesterklasse van zijn tijd.

 

Plaats een reactie