Zij horen het woord

Marcus 4:10-20
 
Mensen zijn volgens het verhaal van Jezus soms net politici. Ze horen wat er nodig is, beloven er wat aan te doen maar als ze gekozen zijn dan gaan ze over tot de orde van de dag en hoor je er niks meer van. Neem nu de leden van de huidige gedoogcoalitie, die hebben de afgelopen tijd geregeerd en wat is het gevolg?  De armoede is vergroot, de inkomensverschillen zijn groter geworden, de tegenstellingen in diverse wijken dreigen steeds groter te worden, jongeren verzetten zich steeds meer en steeds geweldadiger tegen een uitzichtloze toekomst. Veel mensen willen dat veranderen. Dat verhaal van Jezus over een Koninkrijk waar de onderkant de boventoon voert en waar iedereen mag meedoen is echt nog niet vergeten in het land. Maar het CDA doet net of ze afstand van haar eigen daden neemt, maar benoemd de vurigste verdediger van dat beleid tot lijsttrekker.

Werknemers in veel bedrijven hebben zich al eens boos lopen maken op de exorbitante zelfverrijking van de top van het bedrijfsleven. Er stonden er  zelfs een aantal terecht wegens bedrog en misleiding, maar besluiten en wetgeving die dat gedrag aan banden leggen hebben we de afgelopen jaren niet gezien, integendeel, initiatieven daarvoor werden honend weggewoven ook door de CDA lijsttrekker. Het boze wint het soms van het goede woord, ook de beslommeringen van alle dag kan het winnen, maar als we er bij blijven en voortdurend blijven werken aan dat nieuwe Koninkrijk dan zal dat vrucht dragen. Voor de een wat meer dan voor de ander, maar vrucht dragen doet het en daar gaat het om.

Voedselbanken zijn een schande, in een rijk land moeten mensen honger lijden, maar gelukkig zijn er veel mensen die voedselbanken met wachtlijsten een nog grotere schande vinden. Als men in de wijken waar mensen wonen met een wat hoger inkomen huis aan huis voedsel op gaat halen dan blijken de voedselbanken zelfs op die manier te voorzien. Maar nog steeds moet het aangaan van leningen en afbetalingsregelingen voor het kopen van goederen aan banden worden gelegd. En dat overmatig lenen heeft veel armoede veroorzaakt. Consumeren is niet heilig al wordt het in onze samenleving verafgood. Meedoen, kunnen meedoen en delen zijn de slagwoorden van het Koninkrijk van Jezus. We moeten ons niet uit het veld laten slaan maar ook vandaag er mee aan het werk gaan.

Plaats een reactie