In zijn nabijheid zullen wij leven

Hosea 6:1-3

1 ‘Kom, laten wij teruggaan naar de HEER ! Hij heeft ons verscheurd, hij zal ons genezen; de hand die sloeg, zal ons verbinden. 2 Hij redt ons na twee dagen van de dood, de derde dag doet hij ons opstaan: in zijn nabijheid zullen wij leven. 3 Dan zullen wij hem kennen, ernaar jagen om de HEER te kennen. Even zeker als de dageraad zal hij komen, hij komt naar ons als milde regen, als de lenteregen die de aarde drenkt.’ (NBV)

We lezen vandaag een boetelied. Niet zo vreemd op stille zaterdag. De dag dat de volgelingen van Jezus van Nazareth zich stil hielden, zij hielden de Sabath en zullen naar de Tempel gegaan zijn voor de gebeden. De vrouwen die het lichaam van Jezus wilden verzorgen wachtten daarmee tot na de Sabath, je mag immers op die laatste dag van de week niet werken. We zijn geen slaaf van productie en consumptie is de verkondiging van deze dagen. Ongezuurd brood en geroosterd lam zijn ons voldoende. Een slok wijn bekroont deze maaltijd.

Maar dan dat boeten. Dat horen we in de kerken vaker. Je hebt iets verkeerd gedaan en daarvoor moet je boeten. In de burgermaatschappij is er dan een onafhankelijke rechter die dat vaststelt en je een straf op legt. Het probleem met dat systeem is dat je na het uitzitten van de straf in de samenleving terug komt en niet zo verandert bent dat iedereen je als een risico blijft zien. Je krijgt geen baan, geen huis, geen vrienden, geen relatie. Vanuit de Kerken is een organisatie ontstaan die daar wat aan wil doen, dat is Exodus. Zij bieden ex-gedetineerden onderdak en samen met de reclassering ook begeleiding.

De ex-gedetineerden krijgen daardoor de kans op een andere manier met de samenleving leren om te gaan. En dat is boeten. Boeten is niet een opgelegde straf ondergaan maar op een nieuwe manier gaan leven. Hosea roept daartoe ook op. En denk nu niet dat het allemaal vanzelf gaat. Daar gaan een paar dagen overheen. Die drie dagen van Hosea hebben dus niets te maken met Pasen maar alles met ons. Als wij opnieuw de weg van God willen gaan dan duurt het even voordat het effect heeft, maar hoe verder je op die weg komt hoe meer vreugde je er in krijgt. Begin dus gerust vandaag al met het liefhebben van je naaste als van jezelf.

Plaats een reactie