U bedenkt het allemaal zelf!

Nehemia 6:1-9

Roddel en achterklap begeleiden de opbouw van de stad van de vrede. De manier waarop de machtigen rond Nehemia met de opkomst van de hernieuwde stad omgaan heeft wel wat van de verkiezingen voor een Amerikaanse president. Ook daar maken ze elkaar zwart en als het moet met verzonnen verhalen. Een vorige keer deed senator Kerry mee, een held uit de Vietnamese oorlog, nu minister van buitenlandse zaken. Eén van zijn heldendaden was het redden van een klein Vietnamees vissersdorp van een beschieting. Maar zogenaamde veteranen begonnen midden in de presidentscampagne spotjes op de televisie te brengen waarin werd gesteld dat Kerry had gelogen en eigenlijk zelf de oorzaak was van een bloedige beschieting. Toen de Amerikaanse zender ABC middels het horen van getuigen uit Vietnam het heldenverhaal van Kerry op TV wist te bevestigen en het verhaal van de zogenaamde veteranen tot leugen wist te bestempelen was het te laat.

Te veel Amerikanen waren gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van Kerry. Het zal ook de volgende keer bij verkiezingen niet veel anders gaan. De eerste leugens en vuile trucs zijn in de campagnes van Democraten en Republikeinen al opgedoken. Ook in onze parlementsverkiezingen lopen we de kans door leugens beïnvloed te worden en onze stem uit te moeten brengen op grond van onware voorstellingen, gewoon suggereren dat de ander van plan is jou een extra zware belasting op te leggen is dan voldoende. Ook in het verhaal van Nehemia worden de trucs gebruikt. Een uitnodiging voor een overleg met andere machthebbers uit de regio lijkt erg aanlokkelijk. Op goede voet te staan met de naaste buren is immers altijd een doel van een nieuwe machthebber. Maar Nehemia is eerder bang dat ze hem wat willen aandoen. Ze hadden immers al eens een legertje op de stad in herbouw afgestuurd dat alleen werd afgeschrikt doordat alle bouwers en alle bewoners hen gewapend stonden op te wachten.

Koning Artaxerxes zelf had Nehemia al officieren en soldaten meegegeven om te zorgen dat hij in Jeruzalem aan zou komen en het werk zou kunnen beginnen. Dat de vorsten uit de omringende gebieden nu ineens zouden willen samenwerken leek niet voor de hand te liggen. Dat bleek dus ook uit de leugens waarmee Nehemia bang gemaakt moest worden. Een complot om een nieuw koningshuis op de troon van David te zetten waardoor de koning in Babel buitenspel zou komen te staan. Die koning in Babel zou wraak nemen en dus moest je maar bang worden. Nehemia echter vertrouwde op het goede van zijn herbouw van de stad van de vrede. Angst en leugens dienen ons niet van ons stuk te brengen. Als we het goede doen en niet dan het goede dan is voortvarend doorzetten het enige dat we kunnen doen. En daar moeten we het ondanks angstzaaiers en haatzaaiers bij laten. Ook in onze dagen.

Plaats een reactie