Om het goede te doen

Titus 3:8-15

Al die mensen worden door de brief aan Titus opgeroepen om het goede te doen. Daarover moet Titus met overtuiging spreken. Ons ontbreekt het daaraan nogal eens. Wij spreken liever met overtuiging over dat wat er slecht gaat. In de dagen van Titus maakte men zich bijvoorbeeld druk over de zuivere afstamming van de aartsvaders van het volk Israël. Daaruit zou men dan ook kunnen afleiden hoe de hemel er uit zou zien. Naast de Bijbel waren er allerlei legenden en verhalen in omloop die dreigden dezelfde status te krijgen als de Bijbel zelf. De briefschrijver noemt het dwaze speculaties. Ook in onze dagen kunnen onzinnige verschillen van mening over de uitleg van Bijbelteksten gemakkelijk de aandacht afleiden van het werkelijke doel van de boodschap van God, zorgen dat er geen honger en ellende meer is op de aarde.

Het moet de mensen gaan om het goede te doen dat is ook de boodschap van deze brief, dat moet ook de boodschap zijn die Titus verspreidt, dat moet dus ook de boodschap zijn die elk van ons in eigen omgeving verspreidt, dat moet ook de boodschap zijn die wij onze leiders voorhouden zodat ze die over de hele bewoonde wereld kunnen verpreiden. In het doen van het goede moeten de mensen elkaar ondersteunen, toerusten en bemoedigen. Alleen door het goede te doen maken ze zich nuttig. En wie maar verdeeldheid blijft zaaien, wie maar blijft bij het mogelijk slechte, die hoort er niet bij. En het goede doen kan al door gewone mensen. Natuurlijk de brief noemt een jurist, een rechtsgeleerde. Die wordt apart bij zijn beroep genoemd want daar bestond extra bewondering voor. Een intellectueel, een gestudeerd iemand, die in de samenleving aanzien zou kunnen verwerven, maar die op pad gaat om mensen te werven voor het verhaal van Jezus van Nazareth. Maar verder zijn het gewone mensen.

Er zijn duizenden voorbeelden van mensen die geraakt worden door armoede en ellende en spontaan in hun eigen omgeving geld gaan inzamelen om die ellende om te keren in het goede. Of het nu komt door oorlog of door een natuurramp of zelfs gewoon door de domheid van de mensen die in nood zijn dat maakt dan niet uit. Als hulp nodig is moet hulp geboden worden zo redeneren mensen die geraakt worden door het lot van anderen.  Het goede doen kan dus, ook vandaag. Bij de herdenking van de Tsunami in Tailand en omgeving was een 11 jarig meisje uit Nieuw Zeeland. Zij heeft heel veel mensen het leven gered omdat ze opgelet had op school. Bij aardrijkskunde hadden ze daar geleerd wat er met water en strand zou gebeuren bij een Tsunami. Ze had dat onthouden, ze herkende de verschijnselen en ze waarschuwde de mensen op het strand en in het hotel. Het hielp, daar waar zij was verschenen verdwenen maar heel erg weinig mensen. Het goede doen kan, het goede doen helpt, en het goede doen is nuttig ook vandaag, ook om ons heen. De winter heerst ook de komende week nog, opvang wordt voor zwervers zelfs verplicht gesteld, maar de zwervers blijven afhankelijk van gevers en er is ook nog Zuid Sudan, en er zijn ook nog de Congo, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek, en er zijn de voedselbanken en U bent er ook nog.

Plaats een reactie