Hij is toch die timmerman

Marcus 6:1-13
 
Het heeft heel lang geduurd voordat Rudi Carell in Alkmaar werd geëerd. Pas toen hij  stopte met grote shows op de Duitse Televisie kreeg hij in Alkmaar van de gemeente de penning van verdienste. Daarna heeft het overigens nog een aantal jaren geduurd voordat hij in Nederland ook een Koninklijke onderscheiding kreeg. Dat niet tegenstaande de verdiensten van Rudi Carell. Van begin af aan vroeg hij in Duitsland aandacht voor Nederland, voor de Nederlandse folklore als de Alkmaarse kaasmarkt, voor Nederlandse artiesten, maar ook voor de verhoudingen die door de Tweede Wereldoorlog zeer waren verstoord. In Alkmaar waren misschien te veel mensen die de kleine Rudi Kesselaar nog kenden. Dat jochie dat vooraan stond als er een brand of een ongeluk was. Dat borstbeeld dat er van hem staat heeft een plek ergens achteraf gekregen, op een heel klein pleintje waaraan je bijna altijd voorbijgaat.

Niet anders dus. Jezus van Nazareth maakte hetzelfde mee in Nazareth. Waar haalt hij toch al die wijsheid vandaan. Het is toch ook gewoon een zoon van een moeder, een broer van stadgenoten, broers en zusters die onder ons wonen. Jezus van Nazareth verbaasde zich over hun ongeloof. Als hij kon wat hij kon dan konden zij dat toch ook? Zorgen dat mensen er weer bij gingen horen, eerlijk delen met elkaar, zorgen voor eerlijke handelsvoorwaarden? Dat goede nieuws bleef hij brengen, ook in de omgeving. Dat navolgen van Jezus van Nazareth zit dus niet zozeer in het ook gaan doen van wonderen, of het vertellen van mooie verhalen die de mensen nooit eerder hebben gehoord. Het is aandacht vragen voor de minsten langs de kant van de weg, de verschoppelingen van onze dagen. Aandacht vragen voor de vreemdelingen dus ook.

Daarom zond hij zijn volgelingen er op uit. Twee aan twee. Op naar mensen die bereid waren met hen te delen, voedsel en onderdak, eerlijke handel, aan die mensen kun je het goede nieuws kwijt dat er een Koninkrijk is waar dat delen de Wet van alle dag is, waar je niet bang hoeft te zijn voor veroordelingen maar steeds opnieuw met die Wet mag beginnen. Het lukte, ze dreven een hoop gekkigheid uit en zorgden dat veel mensen weer mee konden doen. Het kan dus, als wij volgelingen van die Jezus van Nazareth willen zijn kunnen wij dan ook. Zelfs al ben je gewoon timmerman. We hebben het er vaak over dat we dat visioen van Jezus van Nazareth in onze eigen omgeving gestalte kunnen geven. In het werk in de Fair Trade winkels, als schrijvende voor Amnesty International, als vrijwillige zorgende in een verpleeghuis of ziekenhuis, als actief buurtbewonende in je eigen wijk, in de diakonale activiteiten van de kerk of in zoveel niet te noemen activiteiten die er zijn om de wereld een beter aanzien te geven. Elke dag kunnen we er weer opnieuw mee beginnen, vandaag dus ook.

Plaats een reactie