Samen aten en dronken ze

Genesis 26:23-33

Izaak neemt de gewoonten over van zijn vader Abraham, zelfs al is het met mensen waar hij eigenlijk bang voor is, als ze op bezoek komen dan houd je een maaltijd met ze. Samen eten en drinken neemt in de Joodse, Christelijke en Islamitische godsdiensten een belangrijke plaats in. Het is een teken van verbondenheid, gastvrijheid en het geeft de gelegenheid te delen met elkaar. Juist deze manier van leven maakt vruchtbaar. Daarom staat tegen het eind van dit verhaal over Izaak en Abimelech dat de knechten van Izaak opnieuw water hadden gevonden. Water geeft immers leven, zeker in de woestijn. De put werd daarom “eed” genoemd naar het verdrag dat Izaak en Abimelech hadden gesloten en de stad heette voortaan “bij de put van de eed” zodat het sluiten van vrede niet vergeten zou worden. Abimelech had het ondertussen ook wel geleerd. Ondanks het feit dat hij Izaak weg had gestuurd was deze geen oorlog begonnen om de waterputten maar was Izaak gewoon een stukje opgeschoven en opnieuw rijker geworden. Zo iemand kun je beter maar als bondgenoot hebben moet die koning gedacht hebben. Het was de godsdienst van Abraham en nu ook van Izaak. Wat voor God dat nu precies was bleef onbekend maar de voordelen er van zijn natuurlijk altijd welkom. En zo is het nog steeds. Gisteren werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat eerlijk delen in een bedrijf meer winst oplevert dan hoge bonussen voor de top. Er is nogal veel kritiek op de bonussen voor de top van het bedrijfsleven geweest en rijke bestuursvoorzitters hadden de opdracht gegeven te bewijzen dat dat goed voor de bedrijven was. Het tegendeel bleek, in die bedrijven waar de prestatie van de toiletjuffrouw net zo ruim werd beloond als de prestatie van de directie werd naar verhouding veel meer winst gemaakt dan in die bedrijven waar alleen de top de winsten in de zak stak. Samen delen, samen eten en drinken maakt nog steeds rijk. Ongelooflijk maar waar.

?

Plaats een reactie