Sta op en schitter

Jesaja 60:1-9

Wat een prachtige oproep klinkt ons hier tegemoet. Het is een oproep die vaak in het begin van januari wordt gelezen. Als in de kerken het feest van de verschijning van de Heer wordt gevierd met het lezen van de verhalen over het eerste optreden van Jezus van Nazareth, de doop in de Jordaan, de bruiloft in Kana en zo. Maar de profeet richtte de oproep aan Jeruzalem, de stad waar de Wet van de Liefde werd bewaard en die totaal verwoest was. De bevolking was in ballingschap weggevoerd en er restte alleen nog een puinhoop. In die totale duisternis klinkt dan de oproep van de profeet om op te staan en te schitteren. Is dat nu geloofwaardig? Zien wij tuinen bloeien in Darfur en dorpen zich ontwikkelen waar vrede van uitgaat? Zien wij Kenia de leiding nemen van de vredestichters in Afrika? Keren de vluchtelingen terug naar Irak en wordt het vrede in Koerdistan? In ditzelfde boek staat ook dat beeld over de leeuw en het lam die samen zullen eten en over dat kind dat zal spelen in het hol van de slang. Wie om zich heen kijkt in de wereld zal die mooie beeldsprak wel net zo ongeloofwaardig vinden. Toch staat in dit gedeelte een sleutel voor de bevrijding van de armen die hier wordt geschilderd. Er staan nogal wat namen van volken in die bijdragen aan de bevrijding. Midjan en Efa leveren kamelen, Seba levert zelfs zeer veel kamelen beladen met wierook en goud. Kedar levert schapen en geiten, de rammen komen uit Nebajot en uit Tarsis komen de schepen die de vluchtelingen terug brengen. Bij Jesaja zijn dat dan de ballingen die uit ballingschap terug keren. Als iedereen meedoet kan de verwoeste stad inderdaad opnieuw schitteren. Vele volkeren waren betrokken bij de bevrijding van de zwarten in Zuid-Afrika waar blanken en zwarten gevangen zaten in het systeem van Apartheid. Nelson Mandela, die zo lang gevangen zat op het Robbeneiland, schittert nog steeds als lid van het gezelschap van wijze oudere staatslieden die ons van raad kunnen voorzien. Hij is daar in gezelschap van onder meer Aartsbisschop Desmond Tutu en president Jimmy Carter. We zullen het samen moeten doen en daarmee is de oproep ook aan ons gericht. Wij kunnen samen Darfur laten schitteren, wij kunnen vrede brengen in Kenia en de Congo, wij kunnen de armen bevrijden. We kunnen beginnen internationale organisaties te ondersteunen bij hun werk. Wij kunnen onze politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid en de noodzaak de onrechtvaardige tolmuren af te schaffen. Wij kunnen boodschappen doen bij Fair Trade en een begin maken met rechtvaardige handel. En waarom zouden we zelf niet opstaan en schitteren.

1 gedachte over “Sta op en schitter”

  1. Heel erg herkenbaar en bijzonder lonend om te doen. Opstaan en schitteren, je liefde delen met wereldburgers die er minder goed voor staan. In je eigen omgeving wordt je voor gek uitgemaakt of verketterd als dwaas dat je niet ook eerst voor je eigen hachje gaat en meegaat in de ratrace van geld, bezit en macht.

    Ik wil het aardse leven waarin ik ben opgegroeid en waard de gezondheidszorg, het onderwijs, de overheid en het ondernemerschap voornamelijk bestaan uit zieke systemen die zichzelf vernietigen.

    De enige manier om in deze gebieden een verandering teweeg te brengen die echt tot een duurzaam resultaat kan leiden is:
    Sta op en Schitter!

    Ik ga voor een betere wereld door mijn talenten op het gebied van creativiteit samen met anderen op het gebied van dans, drama, circus, muziek, kunst, beweging en theater te delen met de kwetsbaren van deze wereld zodat zij hun eigen toekomst vorm kunnen geven.

    Door train-de-trainer te geven aan de mensen die deze groepen begeleiden voorzien we een duurzame bijdrage aan een betere wereld.

    Ik ga er voor, ik wil graag opstaan en schitteren.

    Waarin wilt U opstaan en schitteren?

Plaats een reactie