Zodat hij voorspoedig opgroeide

Genesis 21:1-21

Op de een of andere manier houdt God niet van de eerste de beste. Ook Ismael moet er aan geloven en wordt de woestijn in gestuurd. Zijn moeder laat de droom van Abraham echter niet los en blijft zoeken naar een manier om te overleven. Uiteindelijk lukt dit en zoals Hagar uit Egypte kwam komt ook de vrouw van Ismael uit Egypte. In onze samenleving lijkt dat wel heel anders te gaan. De eerste is de belangrijkste. Of het nu om een hardloopster, de hockeyspeelsters, een bodybuilder of de lijsttrekkers van de grootste politieke partijen gaat. Elke dag horen we wie er kampioen geworden is of wie er bovenaan staat. Nu mag dat voor die sporters best. We mogen onze eigenwaarde best ontlenen aan doorzetters en volhouders, mensen zoals Hagar die een waterput wist te vinden in de woestijn.

Maar alleen letten op de eerste en de grootste als het gaat om de leiders van politieke partijen is een gevaarlijk spel. Dan kan de eerste de beste ook wel eens diegene worden die ons het best kan voorliegen. Die politicus ook die de beste reclamemakers kan inhuren, die politicus dus die het meest geld kan krijgen, die politicus dus die het meest in de smaak valt bij de rijken. In ons land is er geen politieke partij die alleen kan regeren. En omdat we een rijk geschakeerd volk zijn mogen we daar blij om zijn. Alle aspecten van onze samenleving kunnen en mogen aan de orde komen in het landsbestuur. Er zijn daarom coalities nodig. En coalities zijn alleen te vormen als er naast de grote partijen ook kleine partijen zijn die voldoende sterk zijn.

Het idee dat God bij de minsten wil zijn slaat dan weer niet op de grote van politieke partijen. Wie de weg van God wil volgen en met een stem bij verkiezingen de kans heeft de minsten te steunen zal een partij moeten kiezen waarvan verwacht kan worden dat die pal gaat staan voor de belangen van de allerarmsten. Een partij die weet dat je van delen rijker wordt, een partij die niet alleen voor de armen in eigen land op komt maar weet heeft van het feit dat alle mensen op aarde onze broeders en zusters zijn. Maar een stem uitbrengen is een eenvoudige daad die je zo af en toe kunt uitbrengen. Wie het heil verwacht van overheden, parlementen en regeringen vertrouwt op de verkeerde krachten in de samenleving. Het Heil komt van de God van Israël, alleen het volgen van de Weg van die God maakt de wereld beter. Die weg roept ons allen op om Liefde te verspreiden, om van onze naaste te houden als van onszelf. Bij de Weg van die God kun je niuet aan de kant blijven staan tot anderen in beweging komen, bij die Weg moeten we zelf op zoek naar een bron in de Woestijn die onze samenleving voor veel mensen kan zijn. Dat mag elke dag opnieuw, ook vandaag weer.

Plaats een reactie