Galaten 6:11-18
We sluiten hier de lezing van de brief aan de Galaten af. Paulus neemt hier zelf de pen ter hand. Er wordt verondersteld dat hij de meeste van zijn brieven heeft gedicteerd. Het probleem is vaak dat we alleen nog copieën hebben van zijn brieven en dat pas ver na zijn dood de lijst is opgesteld van de boeken die in het Nieuwe Testament staan. Veel brieven waarvan heel vroeger nog gedacht werd dat ze van Paulus waren blijken dat bij nadere bestudering niet te zijn. De inhoud werd er overigens niet minder waardevol door. Maar deze eerste brief is volgens iedereen echt van Paulus zelf. En in dit slot laat Paulus nog eens zien wat nu het allerbelangrijkste is voor de jonge christelijke gemeente in het hart van Turkije, en daarmee ook voor ons.
Dat zijn twee begrippen, vrede en barmhartigheid. Vrede niet alleen in de zin dat er geen oorlog is, geen gewapend conflict, maar vrede in de zin dat men elkaar niet verkettert in de gemeente. Barmhartigheid is dan de zorg voor de armen in de samenleving. Voor beide begrippen is ook in onze dagen de aandacht meer dan nodig. Natuurlijk zijn er politieke partijen en kerkgenootschappen waar men elkaar verkettert. In sommige plaatsen staan de nieuw gevormde Protestantse Gemeenten en de Hersteld Hervormden als oorlogsfracties tegenover elkaar. Maar ook op het internet kunnen mensen er wat van.Er zijn plekken op het internet waar schelden, beledigen en kwaad spreken tot een eigen kunst verheven is. Argumenten tellen daar niet meer, opgebouwd wordt er al helemaal niets meer, alleen de kunst van het bezeren met woorden en het afbreken van mensen om het afbreken tellen nog.
Natuurlijk mag je iemand de waarheid zeggen. Paulus laat in deze brief aan de Galaten zien dat de waarheid hard aan kan komen en scherp kan worden geformuleerd. Maar Paulus laat ook zien dat het niet aangaat om personen in een kwaad daglicht te stellen maar juist om mensen helder te laten zien waar het eigenlijk om gaat, om vrede en barmhartigheid. Juist omdat de Liefde van God door de dood is heengedragen, door Jezus van Nazareth, die stierf immers aan het kruis terwijl zijn Liefde en daardoor hijzelf, bleef leven, mogen we ongeacht wie we zijn en waarvandaan we komen deelhebben aan die Liefde en daar dag in dag uit van uitdelen, ook op het internet, ook vandaag weer. Want telkens weer kunnen we mensen oproepen om anders te handelen, mee te gaan doen in die beweging van Liefde voor de naaste. Dat gaat niet met schelden en veroordelen van mensen, dat gaat met benoemen waarom bepaalde handelingen liefdeloos lijken en met oproepen liefde te laten zien. Dat kunnen we elke dag weer, ook op internet.