Het was een zware slag.

2 Samuel 17:24”“18:18

Twee broers gingen op reis, een droeg blauw de ander grijs, ’t was op een prachtige morgen. Zo begint een Amerikaans volksliedje over de burgeroorlog in Amerika. De oorlog die David en Absalom te wachten staat is ook een burgeroorlog waar de ene broer tegen de andere wordt opgezet. Het blijkt al uit de plaats waar David zich legerde, Machanaïm. Deze plaats herinnert aan de plaats waar Jacob en Esau elkaar ontmoeten nadat Jacob terugkeerde van Laban. Absalom kiest voor de legerplaats van Saul. Absalom stelt een familielid van Joab aan als bevelhebber van zijn leger. Zo staan ook daar twee broers tegen over elkaar als gevolg van de oorlog tussen vader en zoon. David komt uit de woestijn en moet nu het beloofde land weer heroveren zoals eens Jozua had gedaan. Dat het zal lukken bewijzen de mensen uit het Noorden van Israël, het latere Noordrijk die hem kwamen bevoorraden met dekens, kookgerei en voedsel in overvloed.

Wat maakt nu een leger sterk en onoverwinnelijk? Het aantal officieren en generaals? David laat zien hoe bespottelijk dat is. Het is duidelijk dat hij niet veel eenheden van duizend en van honderd man met zich mee had genomen. Toch maakt hij officieren en hoofdlieden over honderd alsof er een geweldig leger voor hem ten strijde trekt. Het zal de vijand hebben geïmponeerd en zijn eigen leger extra moed hebben gegeven De militaire kant van de zaak is dat hij zijn leger in drie afdelingen verdeelde, twee onder Joab en zijn broer Abisaï en de derde onder Ittaï die met zijn mannen uit Gat toevlucht had gezocht bij David. Maar David zelf mag niet mee van zijn leger. Hij moet het leger van uit de stad bijstaan. Dat kan maar op één manier, David moet offeren en bidden voor de overwinning. Deze Koning is niet alleen Koning, hij is ook geen Koning boven zijn leger maar als dienaar van zijn leger, deze Koning is ook priester, de volgeling van de God van Israël.

Als dan zijn troepen uitrukken beveelt David, zodat iedereen het kan horen, dat het leven van Absalom gespaard moet blijven. Het leger van Israël is nergens meer, het vlucht alle kanten uit. In het bos van Efraïm staat er, maar er was helemaal geen bos. Dat leger van Israël vormde geen eenheid in tegenstelling tot de aanhangers van David. Meer mannen werden verslonden door het woud dan door de mannen van David, ofwel het landschap maakte het vechten onmogelijk, dit is ons eigen land en we vechten tegen onze broeders. Zo gaat dat in bijna elke burgeroorlog, het is niet lang vol te houden. Maar Absalom verliest zijn leven. Joab had eerder al tegen de bedoeling van David generaal Abner gedood. Nu gaat hij uitdrukkelijk tegen het bevel van David in door Absalom te doden nadat die met zijn mooie haren in de bomen verstrikt was geraakt.Aan militairen vragen om genadig te zijn in de strijd is eigenlijk nooit een goede zaak, het is voor hen  een zaak van leven en dood, hun leven en de dood van de vijand. Wij mogen inzien dat alle mensen op aarde broeders en zusters zijn en dat elke strijd daarmee een broederstrijd is geworden. Daarom aan ons om vrede te brengen door de hongerigen te voeden, onderdak te bieden aan mensen zonder huis en ons te bekommeren om onze medemensen, dat mag ook vandaag weer, net als iedere dag.

Plaats een reactie