Daarna verhing hij zich.

2 Samuel 17:15-23

Veel later zal dit ook van Judas gezegd worden: Judas ging heen en verhing zich. Om te begrijpen waarom dit van Achitofel word gezegd moeten we even terug naar het begin van het verhaal over de opstand van Achitofel. Van zijn positie wordt gezegd dat men een raadgeving van Achitofel net zo ter harte nam als wanneer men God zelf om een uitspraak vroeg, dat gold voor elke raad van Achitofel, of die nu voor David was of voor Absalom. Dat de raad van Achitofel zo uitdrukkelijk in de wind wordt geslagen, dat het plan van Achitofel verijdeld wordt, is ondraagelijk. Kennelijk is zelfs Chusai er niet helemaal van overtuigd dat het plan van Achitofel niet zal doorgaan. Hij zorgt er voor dat David gewaarschuwd wordt voor de uitvoering van het plan van Achitofel.

Uitgebreid worden we op de hoogte gesteld van het waarschuwen van David. Eerst wordt het aan de priesters verteld, dan komt een slavin de stad uit en waarschuwt de zonen van de beide Hogepriesters. Die moeten zich in een put verstoppen, bedekt met graan, zoals de verkenners ooit verstopt werden door Rachab de Hoer uit Jericho. En pas als ze onvindbaar blijken kunnen ze door naar David om die te waarschuwen. Snelheid is geboden. Daarom wordt niet de raad van Chusai doorgegeven maar de raad van Achitofel. De raad van Chusai betekende dat het nog wel even kon duren voordat Absalom zou aanvallen, hij moest immers het grote leger van Israël uit alle delen van het land laten komen, iedere weerbare man onder de wapens brengen en dan zelf meegaan ten strijde tegen David. David krijgt de kan met zijn keurtroepen een veilige schuilplaats te zoeken.

Zo trekt David in de nacht de Jordaan over, de doodsrivier. Maar het blijft geen nacht. Het wordt weer morgen en bij het oplichten van de morgen was iedereen de rivier overgestoken. De rivier was weer de toegang tot het beloofde land geworden waardoor zij die bevrijd waren uit de onderdrukking terug konden keren naar het huis dat God voor hen had ingericht. Voor ons blijft de les dat ook deskundigen nooit zonder eigenbelang spreken. Deskundigen willen graag deskundig gevonden worden en als hun raad niet gevolgd wordt zijn ze nergens. Wie blindelings de raad van zogenaamde deskundigen volgt zonder na te gaan welk belang deskundigen voor hun raad kunnen hebben kan net als Absalom gemakkelijk de verkeerde deskundigen volgen. Objectieve deskundigheid bestaat niet. Voor ons geldt natuurlijk dat we die raad moeten volgen die bevrijding van de verdrukten geeft, die de minsten in de samenleving helpt, de hongerigen voedt, de naakten kleedt. Daarom is het bijvoorbeeld goed ondanks alle verwarring en kritiek toch de mensen in Syrië te helpen via giro 555. Gelukkig dat we elke dag opnieuw weer de goede raad van deskundigen tegen het licht mogen houden, ook vandaag weer.

Plaats een reactie