Jullie hebben met mijn kalf geploegd

Rechters 14:10-20
 
Een spreekwoord dat in heel veel talen ingang heeft gevonden, dat van dat kalf waar je mee geploegd zou hebben. De Nieuwe Bijbelvertaling spreekt over een vaars, een eenjarige koe, dat maakt het gezegde wat waarschijnlijker, maar niet minder treffend. Oneerlijk gedrag dat is het en dat blijft het. De verhalen over de Rechter Simson zijn in de wereldliteratuur en de film zeer populair. Maar wat moeten we er mee. Een leider in Israel die de goede weg moet wijzen, maar die zelf een knaap is die raadseltjes opgeeft. Een soort superman bovendien die leeuwen met zijn blote handen doodt en die op één dag 30 man doodslaat. Dat laatste maakt hem nog minder populair bij ons, al dat geweld, je moet er niet aan denken. In onze samenleving zou die Simson direct als een terrorist te boek staan. We moeten oppassen dat we van het verhaal van Simson niet een superman verhaal of een James Bond verhaal maken.

Simson zelf schept niet op over zijn daden. Over het doodslaan van de leeuw vertelt hij zelfs niet tegen zijn ouders. Het gaat in deze verhalen over het verzet tegen plunderaars en onderdrukkers, tegen oneerlijkheid ook. De Filistijnen beheersen het land, zij zijn met geweld de baas geworden over het volk Israel en daar moet een einde aan komen. Als Simson wil trouwen met een Filistijnse wordt hij voor de gek gehouden. Ze hadden hem als gelijke kunnen beschouwen. Ze hadden met hem kunnen delen. In plaats daarvan jagen ze hem op kosten door een grote hoeveelheid mannen op hem af te sturen. Vier daar maar eens een week feest mee. Vrienden of verwanten van Simson zelf waren kennelijk niet welkom. Nog geeft Simson ze de kans om het goed te maken, toegeven dat je de oplossing van het raadsel niet weet is geen schande, en wie 2 mantels heeft kan er makkelijk 1 geven aan wie er geen heeft.

Maar bedriegen is eenvoudiger. De eerlijkheid heeft ooit de toenmalige minister Bot in problemen gebracht. Achteraf gezien was de oorlog in Irak toch niet zo verstandig. Dat vond half Europa al voor die oorlog, maar eerlijk is eerlijk. Minister Bot sprak het gewoon uit en dat mocht niet. Daarom mag er ook geen onderzoek komen naar hoe Nederland de oorlog in is gelogen, hoe onze steun met leugens en bedrog werd gekregen. Blijven bedriegen kan betekenen dat je je streken thuis krijgt zoals de Filistijnen hun beloning uiteindelijk zelf betalen. Ook de Amerikanen en Engelsen krijgen hun streken thuis, ze verliezen ook onder tegenstanders van Sadam Hoessein langzamerhand alle steun. De Britten gaan dan ook weg. Zoals de Filistijnen beter samen met Simson hadden kunnen werken zo hadden Amerikanen en Britten toch beter samen met de rest van de wereld kunnen blijven werken. Zij hielden allebei wel een onafhankelijk onderzoek naar de vraag hoe ze in die oorlog terecht zijn gekomen, alleen Nederland bleef dat weigeren. Je vraagt je nog steeds af wat er in Nederland voor bijzonders te verbergen was.

Plaats een reactie