Het koninkrijk van God is nabij

Marcus 1:1-15
 
Vandaag beginnen we te lezen in het kortste Evangelie, dat van Marcus. De Bijbelgeleerden nemen aan dat Mattheus en Lukas goed gelezen hebben in het Evangelie van Marcus voordat ze zelf begonnen te schrijven. Maar bij Marcus geen engeltjes die door het luchtruim zweven of Wijzen uit het Oosten. Marcus valt met de deur in huis en begint gelijk met de verkondiging van dat vreemde nieuwe koninkrijk. Eerst was daar Johannes die in de woestijn woonde, een ruwe mantel aan had van kamelenhaar en sprinkhanen at. Een soort zelfgekozen armoede waardoor mensen die de overvloed van alle dag voor vanzelfsprekend aannamen aan het denken werden gezet. Uit het hele land kwamen daarom mensen naar de Doper toe om een nieuw leven te beginnen. Dat moet een hele volksbeweging geweest zijn. Zeker toen Johannes Jezus aangewezen had als de Messias, de bevrijder van Israel.

Die Messias zou de Romeinen wel even het land uitjagen zo geloofden vele mensen. Jezus zelf trok zich terug in de woestijn en kwam pas tevoorschijn toen Johannes gevangen genomen was. Ook toen gooide hij om te beginnen de Romeinen niet het land uit maar riep op tot inkeer en geloof dat het koninkrijk van God echt dichtbij was. We weten inmiddels dat dat Koninkrijk was ontstaan in de woestijn. Het was het Rijk van eerlijk delen, van liefde en zorg voor elkaar, waar mensen gaan boven regels en bezit. Waar een dominee natuurlijk de Bijbel mag meenemen als hij bij gevangen vluchtelingen op bezoek gaat. Waar duizenden vrijwilligers voedselbanken in stand houden omdat de overheid, trots op haar goddeloosheid, de armen in de steek laat.

Ook vandaag klinkt de roep tot inkeer en het geloof dat het Koninkrijk van God nabij is. Op allerlei plaatsen organiseren Christenen en Moslims samen maaltijden om te zorgen dat we één volk kunnen zijn waar ook voor vreemdelingen een plaats is. Daklozen krijgen extra onderdak als het koud is, maar de aandacht voor daklozen neemt over het algemeen toe. Drugsverslaafden worden aangesproken en krijgen afkicktherapieën aangeboden. In de asielzoekerscentra zijn vrijwilligers aan het werk en bij de detentiecentra voor vreemdelingen wordt geprotesteerd tegen het opsluiten van onschuldigen en kinderen. Gezinnen die op straat gezet worden krijgen onderdak. En doe gerust mee, overal is wel een asielzoekerscentrum ,een werkgroep van Vluchtelingenwerk Nederland, een schrijfgroep van Amnesty International, een wereld of Fair Trade winkel, een voedselbank of één van die vele andere groepen die onze samenleving tot een samen leven willen maken.

Plaats een reactie