Kom maar op met je leger

Rechters 9:22-41
 
Het loopt altijd weer op oorlog uit. De ene koning tegen de andere heerser. En elk weet een leger op de been te brengen. Als er niemand naar de oorlog zou gaan was er ook geen slagveld nietwaar. In dit verhaal begint het met de koning zelf, die iedereen afslacht voor hij de troon bestijgt. Als dat de norm is hoeft het niet verbazen dat anderen dat navolgen. Dus begint iemand een roversbende, snel klaar, snel rijk. En dan is er ook vast iemand die net zo machtig als de koning gevonden wil worden, macht, rijkdom en aanzien trekken immers altijd. De hele zaak loopt dan weer geweldig uit de hand en het land ligt bedekt met lijken. Het verhaal uit het boek Rechters is eeuwen oud, maar het had vandaag in de krant kunnen staan.We hebben al over Ehu en Othniël kunnen lezen, en over Deborah en over Gideon, die gaven een andere richting aan.

Over de Bijbel wordt wel eens gezegd dat het vol oorlogen en slachtingen staat en dat we het daar toch niet over zouden moeten hebben. Maar op dit moment, als U dit leest, zijn er op de wereld minstens 34 gewelddadige conflicten aan de gang die je onder het begrip oorlog zou kunnen brengen. Daar zouden we het dus wel over moeten hebben want de wereldgemeenschap zou haar stinkende best moeten doen om deze conflicten tot een einde te brengen en er vrede te brengen. Zelf kunnen we daar aan bijdragen door hard te protesteren tegen wapenleveranties zoals die van onze eigen regering. Maar ook tegen voorwaarden die de wereldbank op verzoek van Nederland op heeft gelegd aan arme landen voordat de schulden worden kwijtgescholden. Die voorwaarden maken dat wij van die kwijtschelding rijker geworden zijn doordat ze daar geen tariefmuren mochten oprichten om onze producten tegen te houden, die voorwaarden maken dat er een rijke klasse gaat ontstaan omdat de Wereldbank eerlijk delen nu eenmaal verbiedt.
 
Eerlijke handel heet in Nederland tegenwoordig Fair Trade, en dat zijn kleine aparte winkeltjes die gedreven worden door gedreven vrijwilligers. Hun producten zijn er op gericht de oneerlijke tolmuren aan de kaak te stellen die producten uit de arme landen tegenhouden. Zij zorgen er voor dat de makers en verbouwer van die producten een eerlijk loon krijgen. Help ze maar, dan help je ook een beetje de oorlog de wereld uit. Een aan de bloederige verhalen over koning Abimelech, die vergat met welke Koning nu eigenlijk de Koning in zijn naam bedoeld werd, kunnen we ook vandaag weer leren dat oorlog altijd de foute manier van omgaan met elkaar is. De inwoners van Sichem die zo blij waren met die Abimelech werden uiteindelijk allemaal door hem gedood. Laten we daarom onze vredeswens laten uitmonden in echte daden van vrede, ook vandaag.

Plaats een reactie