Niemand van jullie zal omkomen,

Handelingen 27:13-26

Het weer is onvoorspelbaar. Zelfs nu we gebruik kunnen maken van de meest geavanceerde technologische voorzieningen slagen mensen er nog steeds niet in om het weer altijd juist te voorspellen. In dagen toen er nog geen enkele technologie was gebeurde dat dus ook, dat men wel dacht het weer te kennen maar dat men er naast zat. Nu moeten we niet onderschatten hoe ervaren zeelui net als ervaren boeren uit de wind en wolken kunnen opmaken wat voor weer het zal worden. Zulke zeelui en zulke boeren kun je ook vandaag de dag tegenkomen. Maar werkelijk altijd het goede weer voorspellen lukt ook hen niet. En zeker de storm die tijdens de bootreis van Paulus opstak was niet te voorzien. De Naardense Bijbel vertaalt zelfs met een wervelstorm.

Toch valt op dat bemanning noch passagiers in paniek raken. Zo’n zware storm op de Middellandse Zee moet toch een zeer beangstigende ervaring geweest zijn. Maar over angst is niets te lezen. De passagiers bemoeien zich niet met de scheepvaart en de kapitein en de bemanning nemen onverschrokken die maatregelen die ze onder de gegeven omstandigheden kunnen, en dus moeten, nemen. De regel dat veiligheid voor alles gaat was dus kennelijk niet alleen een regel die Paulus wil toepassen maar die als richtlijn voor allen gaat. En paniek is nu eenmaal erger dan brand. In de Bijbel staat vaak dat men niet moet vrezen, niet bang zijn voor de omstandigheden, maar het doel in de gaten moet houden. Dat is ook wat Paulus voorgehouden wordt. Zijn bestemming lag in Rome had hij te horen gekregen en als dat de wil van God is dan komt hij ook in Rome daar hoeft zelfs niemand bang voor te zijn.

Angst is in onze dagen een raar fenomeen. We laten ons voortdurend regeren door de angst. Of het nu om angst voor vreemdelingen gaat, voor de Islam als een vreemd geloof, angst voor een nieuwe economische crisis, angst voor verlies van geliefden of van het leven waaraan we gewend zijn, we laten er ons handelen door bepalen. Daarbij komt dat we ons ook angst aan laten praten. Als we het weer niet kunnen voorspellen moeten we dus bang zijn voor het weer, als we iets niet kennen moeten we er bang voor zijn wordt ons voorgehouden. Paulus geeft ons in dit verhaal het voorbeeld dat we helemaal niet bang hoeven te zijn. Als we werken aan de samenleving die God van ons vraagt, de samenleving van recht en gerechtigheid, dan komt die samenleving er ook, daar hoeven we niet bang voor te zijn. We kunnen er gerust aan blijven werken welke stormen er ook opsteken, ook vandaag weer.

Plaats een reactie