‘Hoe zijn jullie dan gedoopt?’

Handelingen 18:23-19:7

We kunnen in het verhaal van vandaag wel eens de schrijver of schrijfster van de brief aan de Hebreeën zijn tegengekomen. In die brief ligt er de nadruk op dat in de Hebreeuwse Bijbel, ons Oude Testament, al werd voorzegd dat Jezus van Nazareth de Messias zou zijn. Er zou tenminste een bevrijder komen die de oude verstarde verhoudingen tussen de volken zou doorbreken, de angst voor de dood zou opheffen en het volk bevrijden van onderdrukking. Voor Jezus van Nazareth was opgetreden was er Johannes de Doper geweest die zichzelf zeer uitdrukkelijk de wegbereider voor die Messias had genoemd en bij hem had heel het volk zich laten dopen in de Jordaan zeggen de Evangelieën. Het is dus niet zo vreemd dat een volgeling van Johannes die in Antiochië  het verhaal van de Weg van Jezus van Nazareth had gehoord op weg was gegaan om mensen van die nieuwe weg te vertellen.

Apollos was doorkneed in de schriften, staat er. Maar hij moet toch nog even worden bijgepraat. Door een stel dat afkomstig uit Rome was en die Paulus een paar keer zeer geholpen hadden. Priscilla en Aquila legden hem uit waar het eigenlijk over ging, de liefde die door Jezus van Nazareth door de dood heen was volgehouden. Zowel Appolos als Priscilla worden door geleerden aangewezen als schrijver of schrijfster van de brief aan de Hebreeën. Voor ons is het niet zo belangrijk, het gaat immers om het verhaal dat vanuit de Hebreeuwse Bijbel voor ons over de hele aarde rondgaat. Het verhaal over het heb uw naaste lief als uzelf, het gebod dat al in de Hebreeuwse Bijbel staat en waartoe ook wij zijn opgeroepen dat te vervullen. Dat Johannes de Weg had bereid om dat Evangelie onder het volk gestalte te geven om daarna haar weg te vinden onder de volken wordt hier ook maar eens te meer duidelijk.

Wij zijn zo gewend om duidelijk te maken aan elkaar wie wel en wie niet bij het geloof in de bevrijder, de Messias, de Christus mag horen. Het verhaal over Apollos moet ons laten zien dat we daar wel heel voorzichtig mee moeten zijn. Die Apollos was kennelijk niet gedoopt in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zoals Jezus van Nazareth had opgedragen volgens het slot van het Evangelie van Matteüs. Ook de leerlingen die Apollos had geworven hadden wel de Weg van Jezus van Nazareth aanvaard maar waren gedoopt volgens de manier van Johannes de Doper. Apollos was als herder en leraar door de gemeente aanvaard en doorgezonden naar andere gemeenten. De leerlingen door hem geworven werden door Paulus alsnog gedoopt zoals Jezus dat had gevraagd.

Wie zijn wij dan om mensen te veroordelen die zich inzetten voor recht en gerechtigheid, die het aanzien van de aarde proberen te veranderen door hongerigen te voeden, naakten te kleden en gevangenen te bevrijden. Wij mogen ze herkennen als broeders en zusters in de Weg van Jezus van Nazareth en ons laten inspireren diezelfde Weg te gaan, elke dag weer opnieuw, ook vandaag weer.

Plaats een reactie