Genesis 9:8-29
Â
“Nooit meer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt.” Ja ja, mooi gezegd. We horen toch met enige regelmaat verhalen over arme landen waar rivieren zwellen, de regen aanhoudt en duizenden zo niet 10 duizenden op de vlucht slaan voor het alles verwoestende water en velen het leven verliezen. We kennen de zeebevingen met de Tsunami’s die zelfs rijke landen niet ontzien. Steeds als er dergelijke rampen gebeuren wordt ons vermogen tot delen op de proef gesteld. Gelukkig hebben we televisie om ons te laten zien hoe erg het kan zijn en waar we geld kunnen storten. Als dan het bedrag voldoende hoog lijkt keren de camara’s terug en kunnen we de gevolgen van de ramp vergeten. Echt broeders en zusters zien in slachtoffers, die je niet los wil laten tot hun lijden echt over is, dat lukt ons nog steeds niet.
De regenboog is het symbool van van de God die niet laat varen het werk dat zijn hand begon. Een prachtig symbool het verbindt immers het ene einde van de aarde met het andere. Er was een tijd dat mensen dachten dat het de weg naar het hiernamaals was maar volgens dit verhaal is het de weg naar een medemens in nood. Het is het teken van het verbond dat God met zichzelf sloot. God had immers bedacht dat de mens slecht was en slecht zou blijven. Natuurlijk willen mensen helpen, willen mensen delen, doen wat de God van Israël vraagt, maar volhouden, niet laten varen wat je hand begon is er toch meestal niet bij. Er wonen mensen in tentjes als gevolg van rampen van jaren geleden.
De regenboog laat ons zien dat er vele soorten mensen zijn en dat als het mis gaat we overnieuw kunnen beginnen. Die veelkleurigheid van mensen heeft de beweging van homo’s, lesbo’s en bi’s er toe gebracht die regenboog als haar symbool te kiezen. En als we het hebben over samenwerking in de samenleving tussen mensen van verschillende afkomst, geloof en kleur dan spreken we over een regenboogcoalitie. Wie de regenboog draagt neemt verantwoordelijkheid op zich voor de mensen die het meest lijden, de zwaksten in de samenleving. Wie de regenboog draagt volgt de God van Israël in de zorg voor mensen die buiten de gemeenschap dreigen te komen staan., voor hen die onrecht wordt aangedaan.
Die regenboogcoalitie is dus heel Christelijk en het is geen wonder dat de Roze Week in Amsterdam afsluit met een kerkdienst in de Keizersgrachtkerk, de regenboog brengt je daar onontkoombaar heen. Daar mogen alle mensen meedoen en meedelen, zonder discriminatie op wat voor grond dan ook. De regenboog roept ons op op die manier opnieuw met de wereld te beginnen. Gelukkig mag dat elke dag en kan dat elke dag, ook vandaag weer.