Hij werd aan de elf apostelen toegevoegd.

Handelingen 1:15-26

We hebben het zo vaak over de twaalf apostelen, zendelingen, die Jezus van Nazareth waren gaan volgen nadat hij gedoopt was door Johannes de Doper. Maar het aantal mensen dat hem had gevolgd was veel groter. Uiteindelijk zaten er na de Hemelvaart 120 mensen bij elkaar. Tien keer zoveel als er oorspronkelijk waren gekozen. Daar waren uitdrukkelijk ook vrouwen bij. Die hadden een nacht gewaakt bij het graf en waren de eerste getuigen van de opstanding. Maar de samenleving waarin ze leefden liet niet toe dat vrouwen als zelfstandige vertegenwoordigers van een groep gelovigen zouden optreden. In dit boek Handelingen zullen we leren dat binnen de groep gelovigen van de Weg zoals ze genoemd zullen gaan worden dat niet zo bleef, maar nu was het nog wel zo.

Onder deze omstandigheden nam Petrus als eerste het woord, in de Evangelieën was hij het steeds geweest die emotioneel en betrokken als eerste het woord had gevoerd en Jezus van Nazareth had hem de opdracht gegeven de kudde te leiden. Hij sprak hen aan als “groep medegelovigen”, er staat nu broeders en zusters ook mooi vertaald. Vroeger stond er alleen mannenbroeders maar de griekse termen die hier worden gehanteerd sluiten de vrouwen uitdrukkelijk in en zeker niet uit. Aan de hand van Psalm 41:10 en Psalm 69:25 brengt hij nog eens het lot van Judas onder de aandacht, en de noodzaak om volgens Psalm 109:8 te voorzien in de vacature.

Dan blijkt het democratisch karakter van de Christelijke gemeente. Van begin af aan kozen de Apostelen niet zelf wie in de vacature zou mogen voorzien maar ze kozen samen met alle aanwezigen. Ook in onze kerken mogen we daarin nog wel eens terugdenken als er weer naar leden van een kerkenraad gezocht moet worden. De kerkenraad kan zelf uitkiezen wie ze graag in de opengevallen plaatsen wil zien, maar de gemeente kan ook vragen om een tweetal kandidaten waartussen gekozen kan worden. Gebrek aan vrijwilligers en het gemak brengt de kerkenraad vaak tot het eerste. Het is dus ook de verantwoordelijkheid van de gemeente om het democratisch gehalte van een echte gemeente in stand te houden.

Hier bleken genoeg mensen te zijn die al vanaf het begin volgelingen waren geweest. Zo veel dat er twee werden voorgesteld, het lot viel op Mattias. Zijn naam is als Matteüs verbonden aan het Evangelie. Hij is de eerste van een lange reeks medewerkers van Jezus van Nazareth die na zijn Hemelvaart aangetreden zijn in de kerk. Ook vandaag worden opvolgers van de Apostelen gezocht. Schroom niet er aan mee te doen, net als de apostelen mogen ook  wij geloven bekleed te worden met kracht uit de hemel, elke dag weer, ook vandaag.

Plaats een reactie