Een eeuwig koningschap

Daniël 7:15-28

Het is jammer dat we nog altijd leven in de greep van het Griekse en Romeinse denken. Het denken van logica, van wiskunde en van zuiver redeneren. Natuurlijk is dat voor een goede communicatie tussen mensen onontbeerlijk en naarmate we meer en  beter logisch leren denken en communiceren zal dat de verstandhouding tussen mensen ongetwijfeld ten goede komen en de vrede bevorderen. Maar ons ontbreekt dan het gevoel voor dromen. In dromen ontbreekt de logica, dromen zijn bedrog zeggen we daarom gemakkelijk. Maar in dromen beleven we onze angsten, kunnen we onze angsten soms overwinnen, beleven we onze conflicten, kunnen we conflicten soms de baas worden, beleven we onze wensen en weten we onze wensen soms concreet te maken en vorm te geven.

Dat ontbreken van onze alledaagse logica maakt het ook moeilijk in sommige religieuze teksten de zin te zien. Het misverstaan van teksten uit de Islam en ze uit te leggen als een gewelddadige politieke ideologie heeft daar ook mee te maken. De teksten uit de Islam zijn meestal net zo vreedzaam en vrede bevorderend als de teksten uit de Joodse en Christelijke traditie. Maar moeilijk blijft het soms, net als bij de tekst uit Daniël die we vanmorgen lezen.

Want we willen best aannemen dat Daniel gedroomd heeft over vier dieren die dan koninkrijken blijven. En dat één rijk er op den duur 10 zou kunnen voortbrengen willen we hier in Europa ook nog wel aannemen. Dat daarvan dan één is die de anderen wil overheersen en uiteindelijk ten onder gaat herkennen we misschien in onze eigen geschiedenis ook nog wel. Maar Daniël droomt niet van onze geschiedenis maar van de geschiedenis van zijn volk met de God van Israël. Zijn volk wordt hier aangeduid als “de heiligen van de hoogste God” Gewone mensen die uiteindelijk alle macht zullen blijken te hebben. Die gedachte mag je gerust in verwarring brengen, dat deed die gedacht ook met Daniël.

Er is in de geschiedenis met het verhaal dat we vandaag lezen vaak kruiswoordpuzzel gespeeld. Aan de hand van geschiedenisboekjes werd dan geprobeerd precies na te gaan wie wie is, welk rijk met welk dier of welke hoorn werd bedoeld en welke gebeurtenissen in de geschiedenis op welke onderdelen van de droom van Daniël betrekking hadden. Maar op die manier werd de puzzel nooit opgelost. Die puzzel speelt ook een rol bij de onzin die een zogenaamde dominee in Amerika vertelt over de ondergang van de wereld. Het verhaal van die dominee is volgens de Bijbel grote onzin maar wie meegaat in puzzelen met de dromen van Daniël gaat er gemakkelijk in mee. We moeten letten op de boodschap van Daniël. Alle gebeurtenissen in de geschiedenis kunnen je gemakkelijk in verwarring brengen maar één ding staat vast. Uiteindelijk zullen gewone mensen de macht krijgen, mensen die blijven vasthouden aan de wet van heb Uw naaste lief als Uzelf. Dat mag hoop geven, dat mag ons aan het werk zetten, elke dag opnieuw, ook vandaag weer om die regering over de wereld gestalte te geven. Totdat de bevrijder komt.

Plaats een reactie