Hoon zal het kleed zijn

Psalm 109:21-31

21 Maar U, HEER, mijn God, doe voor mij wat tot eer van uw naam is: bevrijd mij, U bent goed en trouw. 22 Ik ben verzwakt en arm, gewond in het diepst van mijn hart. 23 Ik verdwijn als een schaduw die lengt, als een sprinkhaan die wordt afgeschud; 24 mijn knieën zijn slap van het vasten, ik ben tot op het bot vermagerd. 25 Ik wek de lachlust op, wie mij ziet schudt meewarig het hoofd. 26 Help mij, HEER, mijn God, red mij in uw trouw, 27 dan zullen zij weten dat het uw hand is, dat U, HEER, dit hebt gedaan. 28 Komt van hen de vloek, van U verwacht ik zegen, schande voor mijn belagers, vreugde voor uw dienaar. 29 Hoon zal het kleed zijn van wie mij aanklagen, schande de mantel waarin zij zich hullen. 30 De HEER zal ik prijzen met luide stem, Hem loven te midden van velen, 31 Hij staat de armen terzijde en redt hen uit de greep van hun rechters. (NBV21)


Wat is nu die bevrijding. Voor Jezus was het ook bevrijding van de angst voor de dood. Hij stond voor de keuze, een opstand uitlokken met zijn legertje van 120, bewapend met zwaarden, of alle geweld veroordelen en daar zelf het slachtoffer van worden. Dat was geen eenvoudige beslissing, maar hij koos voor de geweldloosheid. Die opstand kwam veel later en leidde tot uitroeing van de opstandelingen, verwoesting van de Tempel en verspreiding van het Joodse volk over het Romeinse Rijk. De Weg van Jezus van Nazareth had dat kunnen voorkomen.

De psalm die we vandaag lezen leert ons dat wraakgedachten ook gelovigen niet vreemd zijn. Ja de gevoelens van woede en wraak worden hier zo verwoord dat ze ons als gevoelens ook zijn toegestaan. Maar die wraakgevoelens zijn zelf ook het kwaad en daar kom je als mens niet zomaar los van. Je wilt immers niet worden zoals de gewetenloze die de wraak voor je zou moeten nemen? Je wilt juist bevrijd worden van het kwade en overspoeld door het goede en niet dan het goede. Daar is de God van Israël voor nodig.

Een God die zijn volk heeft voorgehouden dat ze niet moeten doden, dat de wraak aan hem is en niet aan de mensen. Wij willen daar vaak niet aan, wij laten ons vaak leiden door de gevoelens van wraak. Wat ons is aangedaan is dan zo erg dat alleen wraak op zijn plaats is. Dat we het kwade moeten overwinnen door het goede ontgaat ons. Deze psalm zet ons weer op het spoor, we zijn verzwakt en arm geworden door het kwade, de God van Israël maakt ons rijker, want liefde is een rijk gevoel. Daarom mogen we elke dag opnieuw onze wraakgevoelens laten varen en opstaan om het goede te doen, uit liefde, ook vandaag weer. En ook vandaag mogen we gelovigen in de God van Israël er op aanspreken dat de wraak niet hen toekomt.

Plaats een reactie