Onberispelijk zijn.

1 Timoteüs 3:1-13

1 Het is een waar woord: als iemand leider van de gemeente wil worden, is dat een eerzaam streven. 2 Een leider moet onberispelijk zijn. Hij kan slechts de man van één vrouw zijn en hij moet sober, bezonnen, gematigd en gastvrij zijn, en een goede leraar. 3 Hij mag niet te veel drinken of driftig zijn, maar hij moet vredelievend en vriendelijk zijn, en niet geldzuchtig. 4 Hij moet zijn huisgezin goed leiden en op een waardige manier gezag over zijn kinderen uitoefenen. 5 Als iemand geen leiding kan geven aan zijn huisgezin, hoe zou hij dan voor de gemeente van God kunnen zorgen? 6 Hij mag ook niet pas bekeerd zijn; dan zou hij verblind kunnen raken en ten prooi kunnen vallen aan de duivel. 7 Verder moet hij buiten de gemeente een goede reputatie hebben, zodat hij niet in opspraak komt en door de duivel wordt gestrikt. 8 Ook een diaken moet zich waardig gedragen. Hij moet oprecht zijn, mag niet overmatig veel wijn drinken en niet hebzuchtig zijn; 9 hij moet vasthouden aan het geheim van het geloof, met een zuiver geweten. 10 Ook hij moet eerst op zijn geschiktheid worden getoetst; pas daarna, als blijkt dat hij een onberispelijk mens is, kan hij zijn dienst verrichten. 11 Dit geldt ook voor de vrouwen: ook zij moeten zich waardig gedragen, ze mogen niet kwaadspreken en moeten sober en in alles betrouwbaar zijn. 12 Een diaken mag maar één vrouw hebben en moet goed leiding geven aan zijn kinderen en zijn huisgenoten. 13 Degenen die hun dienst goed verrichten, verwerven aanzien en kunnen door hun geloof in Christus Jezus vrijuit spreken.(NBV21)

Er was een tijd dat predikanten automatisch voorzitter waren van de Kerkenraad. Die periode ligt achter ons, zo eerzaam is een alleenheerser niet. Ze blijven wel voorbeeldfiguren. Ze staan ten dienste van een ander, blijven beschikbaar door af te zien van overmatig alcoholgebruik, ze zijn gastvrij, vredelievend en vriendelijk en ze zijn niet uit op het geld van de gelovigen. Als u actief bent in een protestantse gemeente kunt u nu uw predikant helpen en ondersteunen in die moeilijke taak. Paulus vertelt uitdrukkelijk dat aan mannen en vrouwen dezelfde eisen worden gesteld. Het gaat hier om de uitstraling van de gemeente. Is de gemeente van Christus een verzameling lieden die uit zijn om roem, aanzien en veel rijkdom om straalt de gemeente uit dat het een plek is waar liefde heerst.

In alle delen van de gemeente moet dit te zien zijn. Eigenlijk is er binnen een Christelijke gemeente geen onderscheid. Een baas-knecht verhouding is er niet. Iedereen heeft eigen talenten en de een kan niet zonder de ander. Samen vormt een gemeente het lichaam van Christus. Daarom geld voor predikanten, ouderlingen en diakenen niet alleen dat ze verantwoordelijk zijn voor de uitstraling van de gemeente maar dat geld voor alle leden. De gemeente hoort een broeinest van liefde te zijn, waarbij de liefde niet zichzelf zoekt. Het is voor de hele gemeente van belang goed op te letten wie wel en wie niet de talenten bezit om leiding te geven en de gemeente naar buiten te vertegenwoordigen. Voor dat leiding geven had Jezus ooit nog een voorbeeld gegeven. Hij had er op gestaan als een slaaf de voeten te wassen van zijn dienaren. Een prima toets voor de geschiktheid in een christelijke gemeente.

Opvallend is dat Paulus zo uitdrukkelijk stelt dat van vrouwen niet iets anders wordt gevraagd dan van mannen. Omdat de meeste uitleggers van de Bijbel door de eeuwen heen mannen zijn geweest bestaat de neiging over de gelijkheid van mannen en vrouwen heen te lezen en het gezicht van de gemeente louter te laten bestaan uit mannelijke gezichten. Geheel on-Bijbels dus. In de Heidense godsdiensten waar de eerste Christelijke gemeenten te maken hadden waren vrouwen heel uitdrukkelijk instrumenten die door mannen gebruikt konden worden om contact te leggen met de goden. Dat was dus in de Christelijke gemeente uitdrukkelijk niet het geval. Daar was het onderscheid tussen mannen en vrouwen verdwenen en gezocht moest worden om dat ook naar buiten uit te stralen. En dat is tot op de dag van vandaag kennelijk niet gemakkelijk.

Plaats een reactie