Efeziërs 1:1-6
Dat is mooi, een soort zegen zo aan het begin van een nieuwe werkweek. Met nieuwjaar heb je ook zoiets. Veel heil en zegen wordt er in menig christelijk gezin aan elkaar gewenst en Paulus wenst alle mensen in Efeze genade en vrede. Nou snappen we dat vrede nog wel maar heil en zegen en genade zijn begrippen die uit ons taalgebruik zijn verdwenen. De verheven taal van Paulus brengt ons ook al niet veel verder moet worden gevreesd. De brief zoals wij die kennen heet gericht aan de mensen in Efeze maar is een rondzendbrief aan alle christelijke gemeenten die hij kende op dat moment. Als we de eerste zes verzen van deze brief echt willen begrijpen dan moeten we even terug naar wat we tot nu toe in de Bijbel hebben gelezen. Dat is in de eerste plaats dat God Liefde is. Dat Jezus van Nazareth een beweging is gestart van onvoorwaardelijke liefde en dat we elke dag, ja elk moment daar opnieuw mee kunnen beginnen.
Bang voor de machten en krachten van de wereld, die de rijken beschermen en de armen arm willen houden, hoeven we niet meer te zijn, zeker niet nadat Jezus heeft laten zien dat zijn verhaal dwars door de dood heengaat. Een nieuwe week is dus bij uitstek het moment om opnieuw aan te sluiten bij dat verhaal. Vooral omdat we weten dat die week eindigt in de zondag, de dag waarop we rusten en kunnen genieten van al het goede dat de komende week heeft voortgebracht, de vrede voor onszelf. Die vrije zondag is de zegen bij uitstek, dat betekent dat alles als goed kan worden gebruikt, dan komt het heil, dat betekent dat alles heel en zonder gebreken is, dan komt de genade, dat betekent dat altijd opnieuw kan worden begonnen en altijd alles weer nieuw gemaakt wordt, dan is het dus echt vrede.
We weten dan echt bij wie we horen zegt Paulus, die al die gelovigen, al die mensen die meedoen in die beweging als familie beschouwd, allemaal kinderen van God, allemaal broers en zusters. Denk er om, bij Paulus zijn het niet alleen de Judeeërs, of de mensen uit Tarzus, maar iedereen op de hele wereld, ongeacht maatschappelijke status, leeftijd of afkomst. Het mooie is dat je dus geen onderscheid meer hoeft te maken tussen arm en rijk, blank en bruin of zwart, man of vrouw, homo of hetero, jong of oud, iedereen wordt gelijk aangesproken en iedereen mag meedoen in het voor de ander zorgen. Bang voor mensen die iets anders geloven hoef je in dit verhaal ook niet te zijn. De Liefde houdt immers desnoods door de dood heen stand. Mooier kan een nieuw jaar toch niet beginnen. Daarom veel heil en zegen toegewenst in een jaar vol genade en vrede.