Moge mijn onderricht neerdalen als regen

Deuteronomium 31:24-32:7

Hier horen we dus het lied dat Mozes moest schrijven en dat heel het volk uit het hoofd moest leren. Mozes vat eerst nog eens samen waarom dat lied geschreven moest worden. Het volk Israel was uit de slavernij bevrijd. Gingen ze nu juichend op weg naar het beloofde land? Welnee, mopperend en scheldend volgden ze zuchtend de wolk die hen voorging bij dag. Ze hadden Mozes zelfs eens gevraagd om maar weer terug te gaan naar Egypte, de vleespotten van Egypte lokten meer dan hun dagelijks brood, het manna en de kwartels die ze kregen, ze wilden de euro kwijt en terug naar de gulden.Toen ze God hadden ontmoet bij de berg Horeb en moesten wachten op Mozes die de wet in ontvangst nam hadden ze zolang maar een andere God gemaakt. Toch kregen ze elke keer weer een nieuwe kans, iedere keer was er een nieuwe start, diskwalifikatie was er niet bij.

Maar omdat het iedere keer weer zal gebeuren moesten er maatregelen genomen worden om herhaling van het afdwalen te voorkomen, of om in elk geval een echte nieuwe start mogelijk te maken. Daarom moest de Thora bij de kist met het hart van de Thora worden gelegd, daarom moest het lied uit het hoofd worden geleerd, daarom moest elk jaar de Thora worden voorgelezen, daarom moest een eventuele koning een afschrift van de Thora krijgen. En toch, toch ging het voortdurend mis. Toen veel en veel later koning Josia de Tempel liet opknappen vonden ze een Thorarol verstopt in een muur. Toen moesten ze weer helemaal van voor af aan beginnen. Het is ook de reden dat de kerken maar bedacht hebben dat je het beste elke dag een stukje uit de Bijbel kunt lezen en dat je één keer in de week bij elkaar moet komen om er over te zingen en te horen.

Dat Koninkrijk van God wijkt zo zeer af van wat gebruikelijk is dat als je dat echt wil maken je heel vasthoudend moet oefenen. Hongerigen voeden, naakten kleden, gevangenen bezoeken, vreemdelingen in je kring opnemen, bedroefden troosten, doden begraven, er is genoeg te doen. Brieven schrijven voor Amnesty Internationale, helpen in een verpleeg of verzorgingstehuis, vrijwilliger zijn in een asielzoekerscentrum of een ziekenhuis, spullen verkopen in de Fair Trade winkel. Als je wilt kiezen voor het leven en mensen een tweede kans wilt geven moet je daar maar uit kiezen, dat hebben altijd veel te weinig mensen gedaan. Wie nog een Liedboek van de Kerken heeft kan je gezang 8 meezingen, Muus Jacobse heeft daar een mooie berijming gegeven van het lied van Mozes. In het nieuwe Liedboek, zingen en bidden voor huis en kerk is die berijming helaas vervallen en ook niet vervangen door een andere berijming.

Plaats een reactie