Om over volken vonnis te wijzen.

Jesaja 3:13”“4:1

Een beeld dat de profeten nogal graag gebruiken is het beeld van de rechtszaak, rechtsgeding heet dat een beetje ouderwets ook in de Nieuwe Bijbelvertaling. Het voordeel is dat duidelijk kan worden omschreven wie er worden gedaagd voor de rechter, wat de aanklacht is en wat het bewijsmateriaal is dat wordt aangevoerd om de aanklacht te staven. Het nadeel is dat wij gaan denken dat er echt zulke rechtzaken worden gevoerd en en dat de God van Israël niet de verdediger van de armen is maar de veroordeler van alle mensen die ooit wel eens iets fout hebben gedaan. Maar de Goddelijke rechtzaken die in de Bijbel worden beschreven gaan vrijwel altijd over de onderdrukking van de armen. Die onderdrukking roept om recht, want pas als de armen recht wordt gedaan kan een volk werkelijk tot bloei komen is de redenering die in de Bijbel wordt gebruikt.

Vandaag lezen we dus ook over een dergelijk rechtsgeding. De God van Israël wijst vonnis over volken, niet alleen over individuele mensen, juist over hen niet. Allereerst komt aan de orde zijn eigen volk en voor zijn volk staan terecht de oudsten en de vorsten. Bij ons de parlementariërs en de leden van de regering. Zij worden er van beschuldigd de wijngaard van de God van Israël in brand te hebben gestoken en hun huizen gevuld te hebben met wat ze gestolen hebben van de armen. Die wijngaard van God is in de Bijbel het land waarop het voedsel moet worden verbouwd. Elke familie had ooit een deel van dat land gekregen en na 50 jaar kreeg een familie die dat stuk land was kwijtgeraakt het weer terug. Maar als je voldoende van dat land had ingepikt kon je een overbodig stuk wijngaard ook wel in brand steken, dat scheelt weer in onderhoud. Het vertrappen van het volk en mishandeling van de armen is dus de aanklacht.

En het bewijs? Dat is te zien in de opsmuk van de vrouwen. Hier flaneren ze met amuletten van afgoden, de zonnetjes en de maantjes. Zoals ze bij ons wanhopig op hun idolen willen lijken, met botox en verf opnieuw geschapen. Maar die opsmuk en amuletten laten alleen maar de vergankelijkheid en de dood zien, zo brengen botox en verf alleen maar nieuwe ziekten en laten ze scherper de aftakeling zien die de aanbidsters van jeugdigheid en welvaart ook moeten doormaken. In een dergelijke samenleving heerst het geweld en vallen er doden, dat was in de dagen van Jesaja niet anders dan nu. Uiteindelijk zullen vrouwen de schande van het ongetrouwd zijn willen uitwissen door zelf te zorgen voor hun inkomen als ze maar getrouwd zijn. Dat is het vonnis dat wordt geveld. Kunnen we dat ontlopen? Het zal direct ook duidelijk zijn aan het gevoerde proces. Pas als de Wet van de God van Israël gevolgd wordt, als weer gelet wordt op de minsten, als men van de naaste houdt als van zichtzelf, dan is er geen sprake meer van aftakeling maar van bloei. Daar mogen ook wij elke dag opnieuw mee beginnen, ook vandaag weer.

Plaats een reactie