Zo onrein als Tofet

Jeremia 19:10-15

10 Sla in aanwezigheid van de mannen die je vergezellen de kruik stuk 11 en zeg tegen hen: Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Ik zal dit volk en deze stad stukslaan zoals iemand een kruik aan stukken slaat-onherstelbaar. Omdat er nergens anders plaats meer is, zullen ze hun doden zelfs in Tofet begraven. 12-13 Dit zal Ik met de stad en haar inwoners doen-spreekt de HEER: de huizen van Jeruzalem en de paleizen van de koningen van Juda, ja alle huizen waar men op de daken wierook heeft gebrand voor het sterrenleger aan de hemel en wijnoffers heeft gebracht aan andere goden, maak Ik zo onrein als Tofet.’ 14 En Jeremia ging vanuit Tofet, waar de HEER hem naartoe gezonden had om te profeteren, naar de voorhof van de tempel en zei tegen de aanwezigen: 15 ‘Dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël: Ik breng over deze stad en de omliggende steden al het onheil dat Ik aangekondigd heb, want de inwoners weigeren hardnekkig naar mijn waarschuwingen te luisteren.’ (NBV21)

Daar staat Jeremia, algemeen erkend profeet, met de oudsten van het land en de priesters om zich heen. Het zal de nodige belangstelling getrokken hebben. De profeet houdt weer eens een vlammende toespraak over alles wat het volk verkeerd doet. Over de afgodsbeelden die geplaatst worden, over de offers die gebracht worden, zelfs over de kinderoffers. Het zal slecht met ze aflopen. Maar Jeremia kent eigenlijk de afloop al. Het volk zal niet luisteren. Dat is altijd als de leuke dingen van het leven het lijken te verliezen van de noodzakelijke dingen.

Zo moeten we de verwarming wat lager zetten, elektrisch gaan koken, verwarmen en rijden. Wat een gedoe. Zo moeten we onszelf en onze kinderen inenten tegen besmettelijke ziekten. Toen corona nog te bestrijden was gingen er veel mensen aan dood. Na de inentingen werd dat een uitzondering. Kinkhoest lijkt een kinderziekte maar er gaan ook kinderen aan dood en kinderen die het er levend hebben afgebracht houden hun leven lang zwakke longen. En wie wil er nu kinderen met polio?
Als we de verkeerde keuzes maken dan loopt het met ons net zo slecht af als met het volk Israël in de dagen van Jeremia.

Jeremia vertelt niet alleen. Hij laat het ook zien. De prachtige kruik die hij heeft meegenomen en waarvoor een pottenbakker zijn uiterste best had gedaan gooit hij aan scherven. Eeuwig zonde nietwaar. Nu vanwege die breuk van het verbond met de God van Israël zal het volk net zo stuk gaan en in scherven uiteen vallen. En neem het niet te licht op , de doden zullen zelfs in Tofet begraven moeten worden. Tofet was een heilige plaats. Bij ons zou men zeggen dat de doden zelfs in het Vondelpark begraven moeten worden. We hebben de beelden in het begin van de coronatijd kunnen zien. Laten we nu de juiste beslissingen nemen en de zwaksten en de kinderen beschermen en een toekomst geven aan onze kleinkinderen.

Plaats een reactie