Het was maar voor de grap.

Spreuken 26:13-19

13 Een luiaard zegt: ‘Er zwerft een leeuw door de straten, buiten sluipt hij rond.’ 14 Zoals een deur in zijn scharnieren draait, zo draait een luiaard zich om in zijn bed. 15 Al heeft een luiaard zijn hand in de schaal, hij vindt het te vermoeiend om hem naar zijn mond te brengen. 16 Een luiaard vindt zichzelf veel wijzer dan zeven mensen met een afgewogen oordeel. 17 Wie zich in een ruzie mengt die hem niet aangaat trekt aan de oren van een hond die rustig voorbijloopt. 18 Zoals een dolleman maar in het wilde weg schiet, met brandende pijlen dood en verderf zaait, 19 zo is iemand die zijn vriend bedriegt, en zegt: ‘Het was maar voor de grap.’ (NBV21)

Zeven mensen met een afgewogen oordeel en jezelf dan nog wijzer vinden. Dan ben je dus wel heel dom bezig als je voor elke dag van de week, zelfs voor de rustdag, een wijze tot je beschikking hebt met een afgewogen oordeel. Maar dwazen blijven dwaas. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je aan de oren van een hond trekt die rustig voorbij loopt. Die wordt wild en misschien zelfs wel vals. Je moet dan niet zeggen dat het een van nature valse hond is want jouw gedrag heeft het gedrag van die hond opgeroepen.

Daar gaat een groot gedeelte van het Bijbelgedeelte van vandaag over. Wat zijn de gevolgen van je gedrag. In de eerste plaats voor jezelf en vervolgens ook wat zijn die gevolgen voor een ander. De Bijbel heeft het bijna altijd over de verhoudingen tussen mensen. Soms noemen we dat de verhouding tussen mensen en God, maar als het daarover gaat dan lezen we verhalen over hoe mensen om gaan met liefde. Want wijsheid heeft liefde en dwaasheid heeft alleen eigenliefde. Paulus zegt ergens dat overal waar liefde is God ook is en daarom moeten wij ons oordeel over anderen opschorten als we samen de minsten lief kunnen verspreiden.

Ook in dit hoofdstuk moet je de liefde zoeken, dan snap je veel sneller waarom bepaald gedrag verkeerd afloopt en soms gedrag juist bijdraagt tot het goede. Iemand bedriegen voor de grap is dus hetzelfde als iemand echt bedriegen. Jij kan bedriegen en je vriend is voortaan een bedrogene. Zo is het ook met lasteraars. Mensen die het goede met hun naaste voorhebben worden kwaad als een ander gelasterd wordt in hun bijzijn. Dat ligt niet aan hen zegt de Spreuken schrijver maar dat ligt aan de lasteraars, als die weg zijn is ook de ruzie weg. Dwaasheid bestrijden doen we dus door liefde te laten zien. Elke dag weer.

Plaats een reactie