Selecteer een pagina

1 Koningen 7:1-12

1 Salomo liet ook een paleis voor zichzelf bouwen. Hij besteedde dertien jaar aan de bouw van het hele paleiscomplex. 2-3 Eerst bouwde hij een hal, die het Woud van de Libanon werd genoemd. Deze was honderd el lang, vijftig el breed en dertig el hoog. Het dak van cederhout rustte op vier rijen cederhouten zuilen, waarover cederhouten balken lagen. Daaroverheen lagen vijfenveertig dwarsbalken, vijftien per rij. 4 Er waren drie rijen vensteropeningen met vensters op drie passen afstand van elkaar. 5 Alle kozijnen waren rechthoekig, en ze waren aangebracht op drie passen afstand van elkaar. 6 Vóór deze ruimte, ervan afgescheiden door zuilen en een hekwerk, liet hij een zuilenhal bouwen van vijftig el breed en dertig el diep. 7 Hij liet ook een troonzaal maken, waarin hij rechtsprak. Het hele plafond van de rechtszaal was van cederhout. 8 Achter deze zaal, aan een andere hof, lagen zijn woonvertrekken, die op dezelfde manier waren gebouwd. Voor zijn vrouw, de dochter van de farao, liet hij soortgelijke vertrekken maken. 9 Al deze gebouwen, vanaf de buitenzijde van het complex tot aan de grote hof, waren van de fundamenten tot aan de daklijst opgetrokken van nauwkeurig op maat gezaagde blokken natuursteen. 10 De fundering bestond uit enorme blokken natuursteen, blokken van tien el en blokken van acht el. 11 De muren waren van behouwen natuursteen en cederhout. 12 De grote hof was ommuurd met drie lagen gehouwen steen met daarbovenop een laag cederhouten balken. Datzelfde gold voor de binnenhof van de tempel van de HEER en voor de voorhal. (NBV21)

In het gedeelte dat hiervoor staat wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van de Tempel die Salomo voor de God van Israël zou moeten bouwen. Die Tempel wordt zo groots en geweldig dat die niet te bouwen is door een Koninkje die met een grachtenpand genoegen moet nemen. Nee daar hoort een prachtig en groots Paleis bij. Pre-Fab is er niet bij, alles moet met de hand worden gemaakt en daarom duurt de bouw van het Paleis wel 13 jaar. Maar daar had hij dan ook een geweldig paleis voor. Eigenlijk zelfs twee paleizen in één want de Egyptische Prinses waar hij mee getrouwd was kreeg haar eigen gebouw in het nieuwe Paleis.

De bouw van de Tempel zou slechts 7 jaar duren zullen we later lezen. Aan de bouw van de Tempel werkten veel bondgenoten van Salomo mee die goederen maar ook ervaren bouwers en smeden beschikbaar stelden. Dat Salomo dus eerst een paleis liet bouwen dat van hem gelijk een belangrijke koning liet lijken is dus niet zo vreemd. Ook onze regeerders trekken uniformen aan om zich belangrijk te laten lijken. Een pak met colbert en stropdas is toch wel het minste. Een zwart of blauw pak wel te verstaan. En als een lid van de Tweede Kamer in ons parlement eens zijn colbert jasje achterwege laat wordt hij berispt door de voorzitter. Hoe je er als belangrijk persoon uitziet maakt dus wat uit.

En daarmee geeft de Bijbel gelijk een waarschuwing. Laat je niet onder de indruk brengen door uiterlijkheden, kijk naar wat men doet voor de armsten in de samenleving. Salomo is zich kennelijk zeer bewust van het effect van die uiterlijkheden. Hij liet de entree van zijn Paleis precies lijken op de entree die de Tempel zou krijgen. Maar pas op, die Egyptische prinses had haar eigen godsdienst meegebracht. In het Paleis van de Koning werd dus niet uitsluitend en exclusief de God van Israël aanbeden. Salomo is het symbool van de grootsheid van Israël. Het centraal stellen van de richtlijnen van de God van Israël geeft welvaart en vrede aan het volk. Maar er ligt ook de kiem voor de aftakeling van het land en uiteindelijk het verlies van het land en de ballingschap. Laten wij ons dus door die richtlijnen laten leiden.