Zou mijn arm te kort zijn

Jesaja 50:1-3

1 Dit zegt de HEER: Waar is de scheidingsbrief waarmee ik jullie moeder heb weggestuurd? Of waar is de schuldeiser aan wie ik jullie heb verkocht? Nee, vanwege jullie zonden zijn jullie verkocht, vanwege je wandaden is je moeder weggestuurd. 2 Waarom was er niemand toen ik kwam? Waarom antwoordde niemand toen ik riep? Zou mijn arm te kort zijn om te bevrijden? Ontbreekt het mij aan kracht om te redden? Alleen al door te dreigen laat ik de zee droogvallen en vorm ik rivieren om tot woestijn, waarin de vis stinkt door gebrek aan water en van dorst sterft. 3 Ik kan de hemel in duisternis hullen en hem bekleden met een rouwgewaad. (NBV)

God onze Vader zorgt als een moeder voor haar kinderen. Dat klinkt mooi maar deze belijdenis heeft een aantal aannames die niet echt vanzelfsprekend zijn. Want de zin gaat er van uit dat je voor je wil laten zorgen. Het volk Israël had een verbond met die God gesloten waarbij die God voor dat volk zou zorgen. Maar dat volk liet zich helemaal niet door die God verzorgen. Dat volk liep andere goden achterna, dat vertrouwde op bondgenootschappen met wereldmachten. En toen die God zijn volk riep was er niemand meer die antwoord gaf.

Als we goed luisteren naar de mensen om ons heen dan horen we dat ook vaak. Waarom laat die God toe dat er zoveel besmettingen met dat coronavirus komen? Het is antwoord is of we dan wel naar die God luisteren. Die God heeft ons de wetenschap gegeven. Maar als de wetenschap ons aanraad om mondkapjes te dragen, anderhalve meter afstand te houden en onze handen te wassen dan vinden we dat anderen het moeten doen maar dat het voor jezelf te lastig is. De schuld voor de massale verspreiding leggen we voor het gemak bij de God van Israël, onze Vader. Maar als wij niet voor ons laten zorgen dan doet die God dat ook niet.

Als wij niet thuis blijven maar er op los leven, illegale feesten tolereren, mondkapjes weglaten dan worden er een heleboel mensen ziek. Ze worden niet ziek omdat God ze ziek maakt maar omdat wij de hulp en de zorg van God niet aanvaarden. We blijven gevangen in ons eigen gelijk. We moeten allemaal tegelijk naar de kerk en we moeten daar ook nog zingen. We weten best dat de wetenschap zegt dat 30 mensen het maximum zijn en dat je door zingen mensen ziek maakt. Maar dat zijn wetenschappers en dat is God niet. Dat alles wat we hebben van God gegeven is, dus ook de wetenschap, geloven we niet, daar vertrouwen we niet op. Dus moeten we ook niet klagen dat God een epidemie gestuurd heeft. Hij geeft ons de mogelijkheid die epidemie te bestrijden. Dank God dus voor zijn zorgen.

Plaats een reactie