Handen en hun voeten wassen.

Exodus 30:17-21

17 De HEER zei tegen Mozes: 18 ‘Maak een bronzen wasbekken op een bronzen onderstel, voor de wassingen. Zet het tussen de ontmoetingstent en het altaar en doe er water in. 19 Met dit water moeten Aäron en zijn zonen hun handen en hun voeten wassen. 20 Ze moeten dit doen voordat ze de ontmoetingstent binnengaan, anders zullen ze sterven. Ook wanneer ze dienst gaan doen bij het altaar en de HEER een offer gaan brengen, 21 moeten ze hun handen en hun voeten wassen, anders zullen ze sterven. Deze bepaling blijft voor altijd van kracht voor Aäron en zijn nakomelingen, voor alle komende generaties.’ (NBV)

Een voorschrift om handen en voeten te wassen komt ons in Coronatijd niet vreemd voor. Ongewassen handen kunnen zomaar allerlei ziekten overbrengen en dat virus is zo besmettelijk dat je er gemakkelijk ziek van kunt worden. In een zeer warme, tropische, omgeving kan een combinatie van vuile handen en voedsel fataal zijn. Dat er voor het offeren aan het volk gevraagd wordt zich te wassen is daarom niet zo vreemd. Van het offervlees moet immers door meerdere mensen worden gegeten.

Toch heeft dat wassen ook een theologische betekenis. Als je een bad hebt genomen, of een douche, dan kun je je weerfris en als nieuw voelen. Je bent dan gereinigd om in Bijbelse termen te spreken. In de kerk speelt dit wassen een rol bij de doop. Dan begint er een nieuw leven. Je hoort niet alleen meer bij het gezin waaruit je afkomstig bent maar je hoort ook bij de gemeenschap van God en de gelovigen in Jezus die de opdracht hadden gekregen iedereen te dopen.

Als wij aan de woestijn denken dan zien we een zandvlakte voor ons, soms met rotsen, waar water heel schaars is. Een voorschrift om je handen en je voeten te wassen rijmt daar niet helemaal op. Toch is de reinheid zo belangrijk dat het voorschrift er is. Water moet daarvoor meegenomen worden. Maar als wij mensen willen helpen elkaar te beschermen tegen ziekten dan mogen we ze ook wel helpen schoon en helder water voor handen te hebben. Dit voorschrift uit de Bijbel helpt ons ook te herinneren dat onze reinheid verder gaat dan ons eigen lichaam, we houden van onze naaste immers als van onszelf.

Plaats een reactie