De wijding moet zeven dagen duren.

Exodus 29:31-37

31 Kook het vlees van de wijdingsram op een heilige plaats. 32 Aäron en zijn zonen moeten het vlees van de ram en het brood uit de mand eten bij de ingang van de ontmoetingstent. 33 Alleen zij mogen eten van het vlees en het brood waarmee de verzoeningsrite voltrokken werd toen zij gewijd en geheiligd werden. Een onbevoegde mag er niet van eten, want het is heilig. 34 Als er de volgende morgen nog iets over is van het vlees van het wijdingsoffer of van het brood, moet je dat verbranden. Het mag niet meer gegeten worden, omdat het heilig is. 35 Doe alles wat ik je met betrekking tot Aäron en zijn zonen heb opgedragen. De wijding moet zeven dagen duren. 36 Elke dag moet je een stier als reinigingsoffer aanbieden om verzoening te bewerken. Het altaar moet je met een verzoeningsrite van zonde reinigen en je moet het zalven om het te heiligen. 37 Zeven dagen moet deze verzoeningsrite duren. Daarna is het altaar allerheiligst; alles wat ermee in aanraking komt wordt zelf ook heilig. (NBV)

Als je apart gezet bent in de samenleving dan mag dat ook gezien worden. Daarom hebben mensen soms versieringen op uniformen. Hoe meer strepen en hoe meer goud hoe belangrijker ze gevonden dienen te worden. Dat is ook zo bij Priesters die Priester geworden zijn in het volk Israël. Of je Priester kan worden hangt af van wie je vader is. Priesters dat zijn de nakomelingen van Aäron de broer van Mozes. Priesters hebben zorgvuldig voorgeschreven kleding en zorgvuldig geformuleerde taken. Priesters delen mee in de offers die gebracht worden aan de God van Israël. Die God hoeft niet gevoed te worden, die God voedt immers zelf alle leven op aarde, die God kan ook niet omgekocht worden.

In Heidense Tempels kwam het nog wel eens voor dat de offers die door gelovigen aan de voeten van het Godsbeeld werden gelegd in het verborgen door de Priesters werden gegeten. Dat soort goden moest in leven worden gehouden met offers, dat soort goden waren omkoopbaar, als je genoeg offerde dan steeg je welvaart. Pas dus op als er in een zogenaamde Christelijke kerk wordt beweerd dat hoe meer je geeft bij de collecte hoe rijker en gezonder God je zal maken. Dat is in strijd met het geloof in de God van Israël lezen we vandaag.

Bij de wijding van nieuwe Priesters komen de Priesters elke dag bij elkaar om zelf een offer te brengen, het brood op de tafel van de toonbroden te vernieuwen en samen te eten. Daar mogen geen buitenstaanders bij, die zijn immers niet apart gezet voor de ontmoeting met de God van Israël. Die buitenstaanders moeten zich juist houden aan het Verbond met de God van Israël. Dat die God in de godsdienst Priesters heeft die naar dat verbond leven mag gezien worden. Dat eten is ook maar voor één dag. Meer voedsel, meer bezit hebben we niet echt nodig. Het kan leuk zijn maar het dagelijks brood is voldoende, de rest is vooral om te delen met hen die dat nodig hebben. Dat wat Priesters overlaten bij de maaltijd wordt verbrand. Ook de Priesters kunnen er geen aanhang mee kopen. Als volk van Koningen en Priesters mogen ook wij het delen voorop zetten in het leven. Elke zeven dagen opnieuw.

Plaats een reactie