Selecteer een pagina

Psalm 91
 
Gisteren was de eerste zondag van de Lijdenstijd. Zes zondagen zijn er tot de Pasen en dit was de eerste. Met de kerken in Nederland zingen we vandaag psalm 91. Wat heeft een Psalm over oneindig vertrouwen op God te maken met het kruis van Golghota zul je je afvragen. Overal vallen doden op de wereld, we horen van oorlogen, martelingen, honger, aardverschuivingen, roofovervallen, verkrachtingen en alle slechts dat je je kunt bedenken. We bereiden ons voor op het lijden en sterven van Jezus en dan beginnen we te zingen dat ons niks kan overkomen. Dat is nu de echte kracht van dat goede nieuws waar de Bijbel het over heeft en wat van Jezus van Nazareth overal verkondigd moet worden. Ondanks alles zal de Liefde overwinnen. Wat er ook met ons mag gebeuren door alles heen kunnen we onze naaste blijven liefhebben als onszelf. De dood kan ons zelfs daar niet van afhouden.

Paulus schrijft ergens dat er geen kracht op, boven en onder de aarde is die ons afhoudt van de Liefde van Christus. ofwel wat er ook aan lijden om ons heen gebeurd dat Koninkrijk zullen we maken. We kunnen de verloedering en de verkilling van de samenleving tegengaan en samen werken aan een land zonder voedselbanken, waar vreemdelingen worden opgenomen in de gemeenschap en mensen niet meer tegen elkaar worden opgezet. Waar democratie betekent dat je over de dingen met elkaar praat en elkaar niet loopt zwart te maken en in de uitverkoop loopt te doen. Werken aan een land waar de onderkant de boventoon voert zodat niemand hoeft te lijden. De goddelozen zullen ons proberen wijs te maken dat het niet kan, dat de rijken nu eenmaal altijd rijk zullen blijven en de machtigen altijd machtig.

Maar kijk om je heen, waar zijn de plaggenhutten, waar is de kinderarbeid in ons land, waar zijn de melaatse bedelaars in onze straten? Door bewegingen van mensen van onderop zijn ze uitgedreven en verdwenen, door bewegingen van onderop kunnen ze van de hele aarde worden uitgebannen. De staten in de wereld hebben besloten de armoede de komende decenia de wereld uit te krijgen, nu moeten wij het nog besluiten en er mee aan de gang gaan. Psalm 91 belooft ons dat het lukt, kwestie van er in geloven dus en het doen. Het is de Geest van God die ons doet opstaan, de God van Israël die bij zijn volk is ook in de donkerste tijden. Elke dag opnieuw mogen we daarvoor aan het werk gaan, ook vandaag.