Selecteer een pagina

Zacharia 11:15-17

15 Toen zei de HEER tegen mij: ‘Rust je nogmaals toe als een herder, als een die niet deugt. 16 Ik zal immers in dit land een herder laten optreden die zich om het verdoolde schaap niet bekommert en het afgedwaalde niet zoekt, die het gekwetste niet geneest en het gezonde niet verzorgt, maar die het vlees van de vette dieren opeet en afkluift tot op het bot.  17 Wee de nietsnut van een herder die de kudde in de steek laat! Moge het zwaard zijn rechterarm treffen en zijn rechteroog uitsteken. Moge zijn arm verschrompelen en het licht in zijn oog doven. (NBV)

Soms zijn de stukjes waarin het het Nederlands Bijbelgenootschap de dagelijkse lezingen knipt zo klein dat je te ver doorgaat als je er over schrijft. Over het stukje van vandaag heb ik gisteren dus ook al geschreven. Vandaag blijft er een belofte over en een liedje. De belofte is dat er een herder komt die de zwakke schapen verwaarloost, de vette schapen slacht en het vlees opeet en afkluift tot op het bot. Het lied is het laatste vers, daar in wordt de slechte herder de wacht aangezegd. Soms kijken mensen om zich heen en zeggen dan dat die Zacharia een goede toekomstvoorspeller was want ja die slechte herder is er inderdaad ook vandaag nog. Vandaag de dag zou je kunnen wijzen op iemand als Bashar al Assad van Syrië. Maar het heeft met de toekomst voorspellen helemaal niets te maken. In elke generatie zijn er leiders van volken die niet de dienaren van die volken willen zijn maar er macht, aanzien en rijkdom aan willen ontlenen. Die om die reden hun volken wel moeten onderdrukken omdat mensen het nu eenmaal niet pikken dat er bij voortduring van hen gestolen wordt. Dat loopt altijd uit op geweld. Daar zingt het liedje van het laatste vers dan ook over.

Waar dat liedje vandaan komt weten we niet meer. Misschien is het een kinderliedje. Arme mensen laten soms hun kinderen de dingen zingen die ze zelf niet meer durven zeggen. Wij kunnen elke vier jaar een andere regering kiezen en als de onvrede maar groot genoeg is dan komt er ook een andere regering, soms zelfs sneller dan na vier jaar. Bij ons gaat dat niet erg snel maar soms is de dreiging dat gevestigde partijen bijna verdwijnen zo groot dat er weer eens geluisterd wordt naar het volk en er echte veranderingen komen. Maar volken met echt slechte herders kunnen niet in vrijheid kiezen. Soms zijn er gewoon helemaal geen verkiezingen, soms houdt men verkiezingen waarbij vooraf al voldoende stembiljetten zo zijn ingevuld dat de winnaars al vaststaan. Als wij weer met stembiljetten moeten gaan werken mogen we daar trouwens ook wel extra op letten.

Het meest vervelende is dat die slechte herders die graag aanzien willen verwerven dat nog krijgen ook. Onze regeringen en de democratisch gekozen regeringen waarmee we bevriend zijn hebben in de laatste jaren vaak innige banden aangeknoopt met hele slechte herders. Een dictator als Saddam Hoessein, die gifgasbommen gooide op zijn eigen volk, werd bewapend en geholpen door de Verenigde Staten. Mugabe, die zijn volk liet uithongeren is nog lang niet gevangen genomen. Het volk van Birma werd voor het gemak heel lang doodgezwegen. Maar de volken die er het slachtoffer van worden bestaan wel uit onze broeders en zusters, de kinderen van God die met ons zouden moeten behoren tot het Koninkrijk van God. Als zij niets meer kunnen zeggen moeten wij het maar doen. Mocht je een politicus tegenkomen, vraag dan wat die doet voor je broeders en zusters die leven onder een dictatuur, elke vraag helpt.