Selecteer een pagina

Deuteronomium 21:22-22:12
 
Er staan in die wetboeken uit het Oude Testament nogal veel van die kleine schijnbaar niet belangrijke regeltjes. Van sommige kun je je zelfs afvragen hoe die er nou in terecht gekomen zijn. Volgens de geleerden bewijzen ze de ouderdom van de Bijbelboeken. Voor ons lezers zal dat wel, maar wij willen ook die verhalen laten schijnen op de wereld van vandaag. Dat je het lijk van een gehangene niet langer laat hangen dan tot zonsondergang lijkt wel zo kies, tot aan het begin van de vorige eeuw was het echter in de westerse wereld niet echt gebruikelijk, hoe langer het lijk hing, hoe afschrikwekkender. De doodstraf heeft echter nog nimmer iemand weerhouden van het plegen van een misdrijf. De spelregel getuigt van de noodzaak respect te betonen, ook voor de ergste misdadigers.

De meeste regeltjes die we vandaag lezen zijn terug te voeren op het kweken van zorgvuldigheid en bewustwording. Verloren voorwerpen moet je teruggeven aan de eigenaar of voor de eigenaar bewaren. Het is een regel die nog steeds geldt, al hebben we aan dat bewaren wel wat grenzen gesteld. Maar wat moet je nu met vrouwen die niet in mannenkleren zouden mogen of mannen die niet in vrouwenkleren mogen. Je moet je dan realiseren dat ze dat in de tijd van die bijbelboeken niet deden voor hun plezier, om er eens leuk wat anders uit te zien, maar uit godsdienstige motieven, om de vruchtbaarheid van het veld te bevorderen. Waar de Bijbel voortdurend tegen te keer gaat is het gebruiken van sexualiteit voor godsdienstige bedoelingen. Tegen sommige zich christelijke noemende groepen moet je dan ook eigenlijk zeggen dat de Bijbel verbiedt dat je je bemoeit met de kleding van mannen en vrouwen, dat moeten ze zelf weten en dat mag in elk geval niet op godsdienstige gronden voorgeschreven worden.

Respect voor de natuur zijn we al eerder tegengekomen. Dieren en planten moet je met eerbied behandelen, daar moet je geen zootje van maken. Maar ook voor je bezoekers moet je verantwoordelijkheid tonen. Heerlijk in de koelte van de avond op het dak van een huis zitten kan levensgevaarlijk zijn als er geen balustrade is. En wat moeten die kwastjes? Daar breken de geleerden nog hun hoofd over, Joden dragen ze nog steeds om hen voortdurend bewust te maken van de wet van God, en dat is zo gek nog niet. De wet van recht en rechtvaardigheid, van eerlijk delen en iedereen mee laten doen kunnen we ons nooit genoeg bewust zijn. Elk moment moeten we immers opnieuw beginnen die wet toe te passen. En elk moment kan dat ook, ook vandaag weer.