Jullie moeten oppassen!

Marcus 13:14-23

Vandaag is het de dag van eerlijk zullen we alles delen. Eigenlijk is het morgen de verjaardag van de Heilige Nicolaas van Myra maar we vieren nu eenmaal in Europa graag de feesten al een avond van te voren, naar het woord dat het avond geweest was en morgen, de dag van Sint Nicolaas. Vanavond zetten vanouds de kinderen hun schoen om morgenochtend de cadeau’s te vinden, maar ja we zijn ongeduldig en kunnen niet wachten. Het verhaal dat we vandaag uit het boek van Marcus lezen lijkt wel het tegendeel. Dat boek heette de blijde boodschap of Evangelie, maar blij hoef je er niet van te worden. Toch moet je juist op deze feestelijke dagen extra op je hoede zijn voor de valse leiders, mensen die zeggen dat ze het beste voorhebben. Jezus had gezien dat ze het heidense geld op zak hadden, dat ze de arme weduwe hadden wijsgemaakt dat die haar laatste penning moest offeren in de Tempel, en dat ze de vreemdelingen uit de voorhof hadden geweerd. Hij herinnert hier aan de profeet DaniĆ«l die er op had gewezen dat dit soort godsdienst van het uiterlijk vertoon uiteindelijk leidt tot het offeren van zwijnen op het tempelaltaar. Onreine dieren die je niet mag eten volgens de Wet als maaltijd voor God voorzetten is een ultieme gruwel. Zoiets kunnen wij ons nauwelijks voorstellen. Nu ja als een minister president gaat zeggen dat de democratie maar even moet worden opgeschort of afgeschaft als de besluiten van het nieuw gekozen parlement hem niet uitkomen. Dat heeft hij gisteren gezegd. Juist omdat de schrijnende gevallen uit het vreemdelingenbeleid, de mensen van onder de oude vreemdelingenwet die hier nog zijn, in de wandeling de 26.000 gezichten, hoop is gegeven. Natuurlijk de partij van Balkenende verloor ook, en de SP is de grootste winnaar. Natuurlijk Balkenende had in verkiezingstijd al aangegeven dat menselijkheid en barmhartigheid ook tegen de vreemdelingen onder ons niet aan de orde zijn, en de SP had met Huub Oosterhuis voorop de barricaden beklommen tegen dat onbijbelse beleid. Maar nu moeten de gekozenen hun mond houden. Zaak dus om het “eerlijk zullen we alles delen” vanavond nog harder te zingen. Niet alleen voor de Turkse Bisschop die kinderen bevrijdde uit de gevangenis maar ook om het land regeerbaar te maken en de democratie te redden van CDA corifee Balkenende. Een plezierige Sinterklaasviering gewenst.

?

Plaats een reactie