Toen hij de steden in de vallei verwoestte.

Genesis 19:12-29

Op 8 oktober wordt het ontzet van Alkmaar gevierd, U weet misschien wel dat van “bij Alkmaar begon de Victorie”.  Op 3 oktober is de viering van het ontzet van Leiden maar dat gebeurde toch mooi een heel jaar later dan het ontzet van Alkmaar. Het was het begin van de onafhankelijkheid van ons land. Op die dagen moet je eigenlijk ook lezen van de verwoesting van Sodom en Gomorra en de vlucht van Lot naar een onbeduidend stadje.  Hebben de twee verhalen  met elkaar te maken? Een beetje natuurlijk wel. Op 8 oktober wordt in de Grote Kerk van Alkmaar weer de lezing gehouden over de vrijheid. Dan gaat het jaar in jaar uit over de gewetensvrijheid, de geloofsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Geen mens zou door enige religie of levensovertuiging ergens toe gedwongen mogen worden. En dat gebeurde wel bijna met de twee vreemdelingen die naar Lot waren gestuurd en die bijna genomen werden door de mannen van de stad om de vruchtbaarheid te beschermen.

Niks geen veroordeling van homosexualiteit want dat staat niet in dit verhaal. In dit verhaal worden gastvrijheid en dwang tegen over elkaar gezet. Het geweld hoort er in de geschiedenis dan ook maar bij. In Sodom en Gomorra het natuurgeweld, opgravingen bij de Dode Zee hebben de steden later onthuld, in Alkmaar gevechten bij de muur waarvan nog niet zo lang geleden de verse sporen en kanonskogels bij opgravingen boven de aarde kwamen. Niet dat de Alkmaarse Protestanten nu zulke lievertjes waren want de eerste daad na de bevrijding was het uitmoorden van een Rooms Katholiek gehucht vlak bij de stad dat onderdak had verleend aan de Spaanse troepen. Lot vlucht naar een stadje dat sindsdien onbeduidend of Soar heet. Alkmaar kreeg in tegenstelling tot Leiden niks, ontwikkelde haar eigen kaasmarkt en bleef ook een onbeduidend stadje.

Aan beide gebeurtenissen kleven de verhalen over recht, rechtvaardigheid en de vrijheid van mensen. Aan het verhaal van Sodom en Gomorra en ook aan het verhaal van gastvrijheid en Alkmaarders zullen U op 8 oktober welkom heten als U het feest met ze mee wil vieren, ook als U vreemdeling bent een een andere godsdienst belijdt. Want net als in Sodom en Gomorra de eigen bevolking en de eigen godsdienst eerst gaan en delen vreemd is sijpelt ook in onze samenleving het vergif van het eigen volk eerst door. Natuurlijk geen vreemde macht hoeft ons te onderwerpen, verzet tegen een Rooms Katholieke Kerk en een Spaanse Koning die ons een eenvormige godsdienst van bovenaf wilden opleggen en daarvoor mensen op de brandstapel zetten was gerechtvaardigd. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij het recht hebben om van bovenaf onze tradidionele christelijk/humanistische levensovertuiging op te leggen aan vreemdelingen die een andere godsdienst hebben, een godsdienst die vierhonderd jaar in ons Koninkrijk is getolereerd. De verwoesting van Sodom en Gomorra zal ook weer in ons land moeten plaatsvinden.

Plaats een reactie