Ik heb je gehuurd

Genesis 30:14-24

Er is een mooie naam voor de middelen die de lust opwekken, afrodisia, mensen denken ze nodig te hebben om kinderen te kunnen verwekken. Toen Rachel steeds maar zonder kinderen bleef en Lea het ene kind naar het andere baarde dacht ook Rachel baat te hebben bij zulke middelen. En dan is het zuur als juist de oudste zoon van Lea de liefdesappelen vindt. Een nacht met Jacob is dan een goede prijs voor de begeerde middelen. Maar ook deze helpen niet. Lea krijgt nog een paar kinderen en uiteindelijk ook een dochter. Dan pas is Rachel aan de beurt en wordt Jozef geboren. Er is dus een heel verhaal over alle kinderen van Jacob nodig om ons te leren dat geen Goden, geen middelen, geen kunstgrepen helpen bij het krijgen van wat je hebben wilt. Het komt zoals het komt. De zoon die na de verkoop van de liefdesappelen wordt geboren krijgt dan ook de naam Issachar, er is beloning, een fraaie beloning voor het verkopen van de opwekkingsmiddelen. Afzien daarvan wordt in het verhaal beloont. Kunstgrepen om de vruchtbaarheid op te wekken kennen we nog steeds. Er zijn hele winkels die er van bestaan en ook doktoren laten zich graag verleiden om met kruidenmengsels mensen wijs te maken dat ze eerder kinderen kunnen krijgen. Kunstmatige zwangerschappen zijn voor de betrokkenen pijnlijke operaties en kosten veel pijn, moeite en energie. Maar ook in de politiek zijn er kunstgrepen die tot meer kiezers kunnen leiden. Het CDA is er zeer goed in. Een eerlijke verdeling van geld om de AOW te kunnen blijven betalen werd bejaardenbelasting genoemd, nu komen ze met het voorstel de gemeenten de macht te geven een bordeelverbod en een verbod op growshops in te stellen. Dat je iets moet doen tegen vrouwenhandel komt bij het CDA niet op. Dat de armen de AOW moeten betalen als er geen eerlijke verdeling is komt bij het CDA niet op, dat je iets moet doen aan het uit de criminaliteit halen van softdrugs om harddrugs beter te bestrijden komt bij het CDA niet op, welnee het CDA bevordert liever de diefstal van electriciteit door arme mensen. Het gaat er op lijken dat we in de trucs van de CDA liefdesappelen gaan trappen, samen met heel veel mensen nog wel. Die trucs zijn dan ook eeuwenoud, en al eeuwen leert de Bijbel ons er niet in te trappen.

?

Plaats een reactie