Voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen

Genesis 29:15-30

Bij dit verhaal wordt vaak gezegd dat de bedrieger bedrogen werd. Maar of dat zo is, is eerder een vraag dan dat het uit het verhaal moet blijken. Jacob moet nog heel veel leren over de godsdienst die zijn grootvader Abraham had ontdekt. Die godsdienst moet leiden tot een groot volk, talrijk als de sterren aan de hemel. Moet je dan de mooiste van de dochters van Laban nemen? Of neem je dan de vruchtbaarste. Waar hier staat dat de ogen van Lea geen glans hadden, en anderen vertalen hier met flets, had de Statenvertaling het over “tedere ogen” Ogen zijn de spiegel van de ziel zegt men en wellicht was het zo dat Rachel een zeer fraai uiterlijk had maar dat Lea eigenlijk veel mooier van binnen was. Later zou blijken dat Lea in elk geval meer kinderen zou krijgen dan Rachel. Jacob krijgt zijn bruiden overigens niet zomaar maar moet er een volle tijd voor werken. De zeven jaar zouden een sabbatsperiode worden, zoals de week zeven dagen telt met een rustdag als laatste, zo werd het land, de dieren en de mensen elk zevende jaar rust gegund. De slaven werden vrijgelaten en de schulden kwijt gescholden. Voor Jacob levert dat een bruid en een geliefde op. We kennen op dit moment ook dat verschil tussen de mooiste en de beste. Balkenende gaat de verkiezingsstrijd rond als de aardige, vriendelijke staatsman aan wie je de toekomst moet toevertrouwen zonder te weten wat hij er mee zal doen. Het enige wat je weet is dat de armen er niet beter op zullen worden en de rijken niet bang hoeven te zijn. Bos gaat rond met de meest verstandige plannen, maar is jong, moet zich nog bewijzen en merkwaardig genoeg kiezen de meeste mensen net als Jacob, voor het uiterlijk en niet voor het innerlijk. Het verhaal van Laban, Jacob, Lea en Rachel leert ons echter dat de keuze voor het innerlijk het meest vruchtbaar is en een betere toekomst op zal leveren. Op 22 november moeten we dat waarmaken maar nu is het zaak er al die mensen van te overtuigen die lachend de verkeerde keuze dreigen te maken.
?

Plaats een reactie