Ons sterfelijk bestaan

Romeinen 8:22-30

22 Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt. 23 En zij niet alleen, ook wijzelf, die als voorschot de Geest hebben ontvangen, ook wij zuchten in onszelf in afwachting van de openbaring dat we kinderen van God zijn: de verlossing van ons sterfelijk bestaan. 24 In deze hoop zijn we gered. Als we echter nu al zouden zien waarop we hopen, zou het geen hoop meer zijn. Wie hoopt er nog op wat hij al kan zien? 25 Maar als wij hopen op wat we nog niet zien, blijven we in afwachting daarvan volharden. 26 En bovendien komt de Geest onze zwakheid te hulp; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten. 27 God, die ons hart doorgrondt, weet wat de Geest wil zeggen, want de Geest pleit voor de heiligen overeenkomstig Gods wil. 28 En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede. 29 Wie Hij van tevoren heeft uitgekozen, heeft Hij ook van tevoren bestemd om het evenbeeld te worden van zijn Zoon, die de eerstgeborene moest zijn van talloze broeders en zusters. 30 Wie Hij hiertoe heeft bestemd, heeft Hij ook geroepen; en wie Hij heeft geroepen, heeft Hij ook vrijgesproken; en wie Hij heeft vrijgesproken, heeft Hij ook laten delen in zijn luister. (NBV21)

Moet de schepping nog geboren worden? Dat zou een heel ander licht op Genesis 1 werpen. Daar zou dan geen sprake zijn van een afgeronde schepping maar van een begin. En God is begonnen en heeft vervolgens de aarde aan de mens toevertrouwd. Dat was niet genoeg want de mens lied zich verleiden om net als God te worden, met de kennis van goed en kwaad. De voltooiing van de schepping kon daarop niet plaatsvinden omdat het toevertrouwen van de aarde aan de mens een uiterst dubieuze zaak was geworden.

We moeten er maar op hopen dat het goed zal komen. En omdat we er zo sterk op hopen en er van overtuigd zijn dat door de opstanding van Jezus van Nazareth de dood zo is overwonnen dat het ook echt goed zal komen kunnen we er ook al vast wat aan doen. Kunnen we de opwarming van de aarde voorkomen? Ja het kan. Kunnen we zo voedsel produceren dat iedereen te eten heeft? Ja het kan. Kunnen we overal op aarde vrede hebben? Ja het kan. En waarom kan het? Omdat onze God ons mensen de aarde heeft toevertrouwd maar ons niet in de steek heeft gelaten. God heeft zijn zoon gestuurd. En zoals zijn zoon handelde kunnen wij ook handelen, met liefde, dat is leven in de Geest van God.

Denk nu niet dat de hele last op de schouders van Christenen alleen gekomen is. Christenen zijn geroepen die hoop levend te houden en te verkondigen tot aan de einden der aarde. Daarom zijn het ook Christenen die vreedzaam de A12 blokkeren. Daarom zijn het ook Christenen die overal op aarde roepen om verantwoordelijkheid voor de aarde. Of het in Nederland is waar grond verspild wordt door een verstikkende manier van landbouw. of op de Malediven waar het uitbaggeren van een lagune door een Nederlands bedrijf de prachtige natuur bedreigd. Gelovigen in de komst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn geroepen om iedereen mee te krijgen in het voltooien van de schepping, het behoud en de groei van alles wat goed is.

Plaats een reactie