U schonk mij het leven en de liefde

Job 10:8-22

8 Ga bij eerdere geslachten te rade, bouw voort op de wijsheid van je voorouders.9  Wij zijn hier pas sinds gisteren en wij weten niets; ons leven op aarde is zo vluchtig als een schaduw. 10  Zij zullen tot je spreken en je onderrichten, je laten delen in de kennis van hun hart: 11  Kan papyrus gedijen buiten het moeras, komt riet tot wasdom zonder water? 12  Nog in de knop, te vroeg voor de oogst, verdort het en droogt uit, eerder dan het oevergras. 13  Dat is het lot van hem die God vergeet, de hoop van de trouweloze gaat teloor.14  Herfstdraad-daarop verlaat hij zich, een huis van spinrag is zijn toevlucht. 15  Als hij er schuilt, houdt het geen stand, grijpt hij het vast, dan stort het in. 16  Toch gedijt hij, bloeiend in de zon, zijn loten spreiden zich over de tuin. 17  Zijn wortels woekeren rond de stenen, ze dringen zelfs door de rotsen heen. 18  Maar dan wordt hij weggerukt en men verloochent hem: “Ik heb je nooit gezien.” 19  Dit nu is de vreugde van zijn leven: in zijn plaats spruiten anderen uit de grond. 20 Maar nooit zal God onschuldigen verachten, nooit zal hij hem die kwaad doet sterken. 21  Eens zal hij je mond weer vullen met gelach, de vreugde van je lippen laten klateren. 22  Hen die je haten zal hij met schande overladen, de huizen van de goddelozen worden weggevaagd.’(NBV)

Het gaat Job in het gedeelte dat we vandaag lezen toch wat te ver. Er was immers een verbond met God. God had hem gemaakt en kennis laten maken met de liefde voor de naaste en als Job wat verkeerd zou doen zou hij gestraft worden. Nu was hij zich van zijn kwaad bewust en toch werd hij gestraft. Ja dat komt er van zul je zeggen als je al het goede en kwade dat je ziet aan God toeschrijft. Dat zou wel kunnen maar dat kunnen we niet weten, we zijn God niet en aan God is het oordeel. De kwaden gaat het soms goed en de goeden gaat het soms slecht. Wielrenners blijven populair ook al nemen ze nog zo veel doping en spelen ze dus vals. Ministers die te veel declareren en zich ook niet aan de regels voor het beheer van eigen bedrijven en eigen vermogen houden mogen rustig blijven zitten.

Zelfs hun ambtenaren trekken niet aan de bel maar profiteren rustig mee met ongepaste uitjes naar het buitenland. Zo’n reisje naar de boerderij van de minister in Frankrijk is voor vele minima een aantrekkelijk vooruitzicht maar zij zitten toch voor een groot deel vast in de zomerse arme wijken van de grote steden. Met het risico van legionellabesmetting door koeltorens van luxe gebouwen. Job geeft ons met al ons geklaag een duidelijke boodschap, laat je door alle ellende niet uit het veld slaan. Ondanks alles, ondanks de mooie praatjes van zijn vrienden, ondanks de onrechtvaardigheid die diep insnijdt laat hij zijn God niet vallen, blijft hij vertrouwen op zijn  God.

Velen hebben dat anders gedaan, op het moment dat het hen goed ging liet God hen onverschillig. Waarom delen met een ander als het je eindelijk eens goed gaat. En als het dan eens tegenzit is dat gelijk het bewijs dat God niet bestaat. Zo gaat het niet. Wie in het verhaal van Jezus van Nazareth wil mee doen doet dat in goede en kwade dagen, achter Jezus door kruis en graf heen naar de opstanding. En werk je voor een baas die het met de regels niet zo nauw neemt steek je dus je vinger op en hou je de baas het goede voor, ook al profiteer je mee we willen het goede en niets dan het goede.

Plaats een reactie