Omwille van deze hoop

Handelingen 26:1-18

1 ¶  Agrippa zei tegen Paulus: ‘U mag uw zaak bepleiten.’ Paulus hief zijn hand op en verdedigde zich als volgt: 2  ‘Ik prijs me gelukkig, koning Agrippa, dat ik me vandaag juist in uw bijzijn mag verdedigen tegen alle aanklachten die door de Joden tegen me zijn ingediend, 3  vooral omdat u zo goed op de hoogte bent van al hun gebruiken en onderlinge geschillen; daarom verzoek ik u om welwillend naar me te luisteren. 4  Het is alle Joden bekend welk leven ik sinds mijn vroegste jeugd te midden van mijn volk en in Jeruzalem heb geleid; 5  ze kennen me lang genoeg om te kunnen bevestigen dat ik als Farizeeër volgens de strengste richting van onze godsdienst heb geleefd. 6  Nu sta ik terecht omdat ik hoop op de vervulling van de belofte die God aan onze voorouders heeft gedaan. 7  Ook de twaalf stammen van ons volk hopen daarop en dienen God volhardend, dag en nacht. Omwille van deze hoop word ik door de Joden aangeklaagd, majesteit! 8  Waarom is het toch zo moeilijk te geloven dat God mensen uit de dood opwekt? 9  Indertijd vond ik dat ik de verspreiding van de naam van Jezus van Nazaret met kracht moest tegengaan, 10  en daarvoor heb ik me in Jeruzalem dan ook ingezet. Met toestemming van de hogepriesters heb ik een groot aantal heiligen in de gevangenis laten opsluiten, en als ze ter dood gebracht werden gebeurde dat met mijn instemming. 11  In de synagogen probeerde ik keer op keer hen door strafmaatregelen te dwingen hun geloof af te zweren; ik bestreed hen zo vurig dat ik hen zelfs in de steden buiten onze grenzen vervolgde. 12 ¶  Zo was ik eens, met een volmacht van de hogepriesters en in hun opdracht, op weg naar Damascus, 13  toen ik midden op de dag zag hoe een licht uit de hemel, feller dan de zon, mij en mijn reisgenoten omstraalde. 14  We vielen allen op de grond en ik hoorde een stem in het Hebreeuws tegen me zeggen: “Saul, Saul, waarom vervolg je mij? Je kwelt jezelf door je zinloze halsstarrigheid!” 15  Ik vroeg: “Wie bent u, Heer?” De Heer antwoordde: “Ik ben Jezus, die jij vervolgt. 16  Maar kom nu overeind, sta op, want ik ben aan je verschenen om je aan te stellen als mijn dienaar, opdat je bekend zult maken dat je mij hebt gezien en zult getuigen van alles wat ik je nog zal laten zien. 17  Ik zal je daarbij beschermen tegen je eigen volk en tegen de heidenen, naar wie ik je uitzend 18  om hun de ogen te openen, zodat ze zich van de duisternis naar het licht keren, en van de macht van Satan naar God. Door het geloof in mij zullen ze vergeving krijgen voor hun zonden, en samen met allen die mij toebehoren zullen ze deel krijgen aan mijn koninkrijk.” (NBV)

Opnieuw maakt Paulus gebruik van een truc. Toen hij in het Sanhedrin terecht stond beriep hij zich op zijn geloof in de opstaniding der doden. Hij wist dat het een groot conflictpunt was tussen de Saduceeën en de Farizeeën. Die kregen daarover dan ook de grootste ruzie en ze slaagden er niet in Paulus te veroordelen. Nu doet hij tegenover Koning Agrippa. Die Koning was een marionet van de Romeinen maar wilde zich graag etaleren als de Koning der Joden. In het geloof van Israël zou de Koning der Joden het volk bevrijden van de overheersing door de Romeinen. Dus framed Paulus zijn levensverhaal zo dat er wel sprake is van het geloof in een koning der Joden maar geen opstand tegen de Romeinen. Paulus vertelt nog eens dat hij altijd hard gestudeerd had in de boeken van Mozes en de geschriften van de profeten, en dus als rechtgeaard gelovige de volgelingen van Jezus had vervolgd tot hem op weg naar Damascus een licht was opgegaan en hij ineens inzag dat alles wat die Jezus was overkomen al bij de profeten beschreven was, dus het gevolg van het tot het uiterste volgen van de weg van God.

Net als Paulus willen we nog al eens vergeten waar we eigenlijk echt vandaag zijn gekomen. De vader van de vroegere president George W.Bush was eens in Leiden omdat daar  Engelse vluchtelingen een tijdje hadden gewoond die later een belangrijke stoot zouden geven aan de oprichting van Amerika, ze heetten de Pilgrimfathers en schiepen onder meer het beroemde Amerikaanse Thanksgivingday. Een van de problemen die die Pilgrimfathers in Engeland hadden was dat landedelen mensen zonder vorm van proces konden laten opsluiten. In het Amerikaanse recht ligt daarom bijna nog sterker dan bij ons vast dat opsluiten door de overheid alleen via een rechter en strakke procedures gaat. Dat is lastig soms dat recht. Daarom heeft George W. Bush de truk van Guantanamo bedacht, de basis op Cuba waar het Amerikaanse recht niet geld. Daarom is George W.Bush eigenlijk net zo misdadig als de landheren in Engeland in de tijd van de Pilgrimfathers. Dat was zo slim dat zelfs een president die daar tegen is, Obama bijvoorbeeld, de grootste moeite heeft van die slimmigheid af te komen.

Maar als je zegt, dat George Bush net zo misdadig was als de Engelse landedelen waarvoor zijn voorvaderen waren gevlucht. dan frame je hem volgens velen ten onrechte.  Vrede komt alleen door geweld geloven vele mensen. Daarom moet er meer politie komen, die je dan vervolgens te weinig betaalt en al helemaal niet traint op veranderde omstandigheden. Daarom moeten er meer wapens gekocht worden, die zo duur zijn dat de mensen die ze moeten bedienen onbetaalbaar zijn geworden. Paulus kan zijn verhaal waarmaken. De gemeenten die hij gesticht had kregen in de loop van de tijd de raad dat hun vriendelijkheid alom bekend moest zijn. Jezus van Nazareth was met die weg begonnen. Toen hij gevangen dreigde genomen te worden gaf hij zich over en liet zijn 120 man sterke leger de zwaarden in de schedes steken. Nergens in het proces dat tegen hem werd gevoerd beriep hij zich op zijn vrienden. Die geweldloosheid deed het volk kiezen voor de opstandelingenleider Bar Abbas toen ze de keuze kregen tussen geweld en geweldloosheid. Dat geweld heeft uiteindelijk geleid tot verwoesting van de Tempel en de verspreiding van het volk over het hele Romeinse Rijk. Dat maakt voor latere lezers het verhaal van Paulus spannend, voor ons blijft de vraag waarom wij de weg van Jezus niet kiezen. Is dat hem vervolgen zoals Paulus deed?

Plaats een reactie