Zegen mij, zegen ook mij

Genesis 27:30-40

We willen allemaal de eerste de beste zijn en het doet pijn als we er achter komen dat dat niet altijd gaat. Esau was er zich in ons verhaal goed van bewust dat hij zijn eerstgeboorterecht aan Jacob had verkocht en desondanks deed hij tegen zijn vader of er niks aan de hand was. Ook hij wilde gezegend worden, maar of hij tot zegen wilde zijn is een heel andere vraag. De eerste worden, de baas zijn, de geschiedenis bepalen is nog altijd de droom van menig politicus. Verbannen worden ver van de vette aarde naar de plekken waar gewerkt en gezweet moet worden wil eigenlijk niemand, maar er wonen wel de meeste mensen. Tegenwoordig moeten die mensen kiezen en ze zijn hardleers. In Amerika hebben ze nog steeds de neiging die politicus te kiezen die het het beste doet op de televisie, die fatsoen en orde stelt boven eerlijk delen, die onder veiligheid verstaat dat hij alle landen in de wereld kan dwingen zijn politiek te volgen. Na zes jaar zijn de Amerikanen er nu achter dat die politiek eigenlijk alleen maar slachtoffers kent. Slachtoffers in de landen die zo nodig moeten worden overheerst, maar ook slachtoffers thuis. Slachtoffers onder soldaten, maar ook slachtoffers onder burgers. Toch moet je je afvragen of de kiezers hier in Nederland het ook hebben geleerd. Weer zijn er terrorismeverdachten opgepakt. We weten dat jongeren radicaliseren als ze het gevoel hebben niet bij onze samenleving te mogen horen, geen respect te krijgen. En desondanks loopt een politica voorp die voortdurend mensen tegen deze jongeren opzet, die hen verbiedt een partner te zoeken die bij hen past, die hen dwingen wil haar eigen gewoonten over te nemen. Die politiek kan alleen tot slachtoffers leiden. Die politiek heeft al slachtoffers gemaakt in de cellen bij Schiphol, maar die politiek kan alleen nog meer slachtoffers maken. Zijn wij net zo hardleers als Esau, of weten we straks bij de verkiezingen ook een halt aan deze politiek toe te roepen.

Plaats een reactie