Wees als knechten die hun heer opwachten

Lucas 12:33-40

33  Verkoop je bezittingen en geef aalmoezen. Maak voor jezelf een geldbuidel die niet verslijt, een schat in de hemel die niet opraakt, waar een dief niet bij kan en die door geen mot kan worden aangevreten. 34  Waar jullie schat is, daar zal ook jullie hart zijn. 35  Sta klaar, doe je gordel om en houd de lampen brandend, 36  en wees als knechten die hun heer opwachten wanneer hij terugkeert van een bruiloft, zodat ze direct voor hem opendoen wanneer hij aanklopt. 37  Gelukkig de knechten die de heer bij zijn komst wakend aantreft. Ik verzeker jullie: hij zal zijn gordel omdoen, hen aan tafel nodigen en hen bedienen. 38  Gelukkig degenen die hij zo aantreft, ook al komt hij midden in de nacht of kort voor het aanbreken van de dag. 39  Besef wel: als de heer des huizes had geweten op welk uur de dief zou komen, dan zou hij niet in zijn huis hebben laten inbreken. 40  Ook jullie moeten klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht.’ (NBV)

Heel vaak roepen we op om alvast met de bouw van het Koninkrijk van recht en vrede te beginnen. Breek de onrechtvaardige tolmuren af, zorg voor een samenleving waaraan iedereen mee kan doen en zorg bij conflicten als eerste voor de slachtoffers. Dat alles op grond van wat we elke dag in de Nieuwe Bijbelvertaling volgens het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap lezen. Toch is die Bijbel al heel lang geleden geschreven, tot stand gekomen kunnen we zelfs beter zeggen, want op sommige plaatsen hebben er veel mensen meegeschreven om ons één enkel bijbelboek te geven. Ook de schrijver van het Evangelie van Lucas gebruikte verschillende bronnen om zijn, of haar, Evangelie samen te stellen. Is het dan reeël om op te roepen tot de bouw van het Koninkrijk van God zoals Jezus van Nazareth ons dat heeft geleerd nu de wereld voortdurend verder van dat Koninkrijk lijkt af te dwalen? Haatzaaien lijkt alleen een misdrijf voor hen die niet in Nederland geboren zijn, alles wat afwijkt van je eigen mening mag je beschimpen en belasteren en mensen die zich anders gedragen worden geschopt en geslagen.

Wat moeten wij dan met een oproep om ons te gedragen of dat Koninkrijk om de hoek ligt, voor het grijpen. Wat moeten wij dan met de vermaning ons te gedragen of alle mensen mee mogen doen in dat nieuwe Koninkrijk. Als we eerlijk zijn hebben we maar één antwoord: we kunnen niet anders. We geloven nu eenmaal in dat nieuwe Koninkrijk dat het zo anders zal doen als we dag in dag uit meemaken. We geloven in dat Koninkrijk omdat de Heer van dat Koninkrijk de enige is die echt macht op de aarde heeft. Alle haatzaaiers gaan voorbij, maar de Heer die Liefde bracht blijft, wat er ook gebeurd. We willen nu eenmaal niet in een samenleving leven waar mensen tegen elkaar worden opgezet. We willen nu eenmaal niet van welvaart profiteren als die verkregen is over de ruggen van hongerigen en naakten. We willen nu eenmaal niet dat kinderen gevangen worden gezet omdat hun aanwezigheid ons niet aanstaat. We willen niet dat dode letters in dorre wetboeken recht wordt gedaan maar we willen dat aan levende mensen recht wordt gedaan.

We hongeren en dorsten zelf naar gerechtigheid en voelen ons vaak gevangen in het onrecht dat ons omringt. Daarom beginnen we maar vast aan de bouw van dat Koninkrijk, we kunnen niet anders. En we kunnen ook niet anders doen dan alsof het Koninkrijk elk moment de macht op aarde gaat grijpen. Daar komt dus ook die vermaning vandaag je te gedragen als knechten die de komst van hun Heer verwachten. Ze zorgen dat het huis op orde is, dat er voldoende voedsel is om hun heer weer aan te doen sterken, dat alles schoon en heel is in het huis. Als wij om ons heen kijken in de wereld dan moeten we toch hopen dat onze Heer vandaag nog niet komt. Er is wel voldoende voedsel maar dat wordt opgeëist door de rijken , de armen overal op de wereld hebben een tekort en onze Heer zou nu eenmaal het eerst naar die armen gaan. Huizen zijn er voor de armen ook niet, de armste slachtoffers van natuurrampen wonen jarenlang in tenten. Er is dus nog een heleboel werk te doen. Vandaag zou het kunnen beginnen, wij zijn er klaar voor.

Plaats een reactie