Vertrouw niet elke geest

1 Johannes 4:1-10
 
Vandaag lezen we verder in de brief die Johannes schreef aan de mensen in Turkeije die met dat nieuwe geloof in dat verhaal van Jezus van Nazareth op weg waren gegaan. We zoeken de lezingen niet zelf uit maar volgen het rooster dat door de kerken in Nederland is opgesteld en dat U kunt vinden op de internetpagina van de PKN. Toch hebben we al eens eerder vastgesteld dat die lezingen onverwachte doorkijkjes bieden op de actualiteit van alle dag. Zo begint de lezing van vandaag, zo net in de aanloop naar nieuwe verkiezingen, met de oproep om niet elke geest te vertrouwen, er zijn een heleboel valse profeten.  Johannes schrijft dat overigens ook in het gedeelte van vandaag.

Jezus kwam als mens ter wereld, als roedbloedige mens gemaakt uit bloedrode aarde zoals elk mens sinds die tijd geschapen is,  lazen we in het boek Genesis. Maar die mens is gemaakt naar het beeld en gelijkenis van God. En waar wij andere mensen met de kennis van goed en kwaad voortdurend andere goden nalopen bleef die Jezus van Nazareth zijn opdracht als zoon van God trouw en hield hij tot het bittere einde toe dat beeld van die God van liefde vol. De liefde voor mensen, wat ze je ook aandoen, staat daarbij centraal. Zo moeten ook wij elkaar liefhebben schrijft Johannes dan. Wij kunnen in dat spoor van Jezus onze bestemming als kinderen van God ook vinden.

De nieuwe verkiezingen geven ons nieuwe kansen om onze samenleving weer een beetje meer in overeenstemming te brengen met de droom die de Bijbel ons voorhoudt. Ook het boek Openbaring werd door een Johannes geschreven en vaak wordt aangenomen dat het dezelfde is als de briefschrijver wiens brief we vandaag weer ter hand hebben genomen. In dat boek wordt die droom nog eens opgeschreven, een droom waarin alle tranen gedroogd zijn, waarin alle volken gaan behoren tot het Koninkrijk van God, waar het vrede is en iedereen tot zijn recht komt. Niet het grauwe midden van orde en geen verschillen maken, maar het goede nastreven omdat het nu eenmaal het goede is. Zorgen dat de armen voorop staan, dat de zwakken beschermd worden, dat vrede gezocht wordt waar nog strijd is, dat we niet oordelen over mensen maar ze opnemen en mee laten doen in het goede, waar vreemdelingen welkom zijn en meedelen aan de tafel die we samen aanrichten. Dat zijn de werken van de Geest van God, daar mogen we elke Geest aan toetsen en onze keuze op baseren. Vandaag kunnen we daar nog mee beginnen.

Plaats een reactie