Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Nooit meer tot een vloed

Genesis 9:8-17

8 Ook zei God tegen Noach en zijn zonen: 9  ‘Hierbij sluit ik een verbond met jullie en met je nakomelingen, 10  en met alle levende wezens die bij jullie zijn: vogels, vee en wilde dieren, met alles wat uit de ark is gekomen, alle dieren op aarde. 11  Deze belofte doe ik jullie: nooit weer zal alles wat leeft door het water van een vloed worden uitgeroeid, nooit weer zal er een zondvloed komen om de aarde te vernietigen. 12 En dit, ‘zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: 13  ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. 14  Wanneer ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, 15  zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt. 16  Als ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. 17  Dit, ‘zei God tegen Noach, ‘is het teken van het verbond dat ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’ (NBV)

“Nooit meer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt.” Ja ja, mooi gezegd. We horen toch met enige regelmaat verhalen over arme landen waar rivieren zwellen, de regen aanhoudt en duizenden zo niet 10 duizenden op de vlucht slaan voor het alles verwoestende water en velen het leven verliezen. We kennen de zeebevingen met de Tsunami’s die zelfs rijke landen niet ontzien. Steeds als er dergelijke rampen gebeuren wordt ons vermogen tot delen op de proef gesteld. Gelukkig hebben we televisie om ons te laten zien hoe erg het kan zijn en waar we geld kunnen storten. Als dan het bedrag voldoende hoog lijkt keren de camara’s terug en kunnen we de gevolgen van de ramp vergeten. Echt broeders en zusters zien in slachtoffers, die je niet los wil laten tot hun lijden echt over is, dat lukt ons nog steeds niet.

De regenboog is het symbool van van de God die niet laat varen het werk dat zijn hand begon. Een prachtig symbool het verbindt immers het ene einde van de aarde met het andere. Er was een tijd dat mensen dachten dat het de weg naar het hiernamaals was maar volgens dit verhaal is het de weg naar een medemens in nood. Het is het teken van het verbond dat God met zichzelf sloot. God had immers bedacht dat de mens slecht was en slecht zou blijven. Natuurlijk willen mensen helpen, willen mensen delen, doen wat de God van Israël vraagt, maar volhouden, niet laten varen wat je hand begon is er toch meestal niet bij. Er wonen mensen in tentjes als gevolg van rampen van jaren geleden.

De regenboog laat ons zien dat er vele soorten mensen zijn en dat als het mis gaat we overnieuw kunnen beginnen. Die veelkleurigheid van mensen heeft de beweging van homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders er toe gebracht die regenboog als haar symbool te kiezen. En als we het hebben over samenwerking in de samenleving tussen mensen van verschillende afkomst, geloof en kleur dan spreken we over een regenboogcoalitie. Wie de regenboog draagt neemt verantwoordelijkheid op zich voor de mensen die het meest lijden, de zwaksten in de samenleving. Wie de regenboog draagt volgt de God van Israël in de zorg voor mensen die buiten de gemeenschap dreigen te komen staan., voor hen die onrecht wordt aangedaan.

Laat een Reaktie achter