Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Niemand die hem de droom kon uitleggen

Genesis 41:1-13

Moed houden, hoe vaak zal dat gezegd zijn tegen mensen die in de meest afschuwelijke omstandigheden terecht waren gekomen. Boeren met een mislukte oogst, middenstanders die hun pensioen in aandelen hebben belegd, zieken bij een operatie of behandeling die niet echt heeft geholpen, jongeren die weer afgewezen zijn voor een baan, gevangenen die onschuldig veroordeeld zijn. Allemaal moeten ze moed houden. Maar waar halen ze de moed vandaan. Vrome mensen zijn dan geneigd te zeggen dat je de moed bij God vandaan moet halen. Je moet blijven vertrouwen dat God bij je is en je zal helpen klinkt het dan. Maar is dat de boodschap van de Bijbel? In het verhaal van Jozef staat dat niet. Twee jaar heeft hij in de gevangenis gezeten nadat hem is beloofd dat er een goed woordje gedaan zou worden bij de Farao. In het vervolg van dit verhaal staat zelfs dat hij in de put zat, dezelfde put als waar zijn eigen broers hem hadden ingestopt. En nu wordt hij herinnerd. Door de schenker die gelijk maar bekend schuldig geweest te zijn aan het vergrijp waarvoor hij in de gevangenis was gestopt. Want die gevangene die dromen had uitgelegd zou deze droom ook wel kunnen uitleggen. Als dat verhaal zo verteld wordt gaat er een zucht van verlichtig uit van de mensen die meegeleefd hebben met de arme Jozef. Zo jong, zo veelbelovend en dan twee jaren lang als slaaf zonder uitzicht in die gevangenis. Maar moet Jozef wel een zucht van verlichting slaken nu men zich hem herinnert? Alle magiërs en geleerden van Egypte keken wel uit de droom te verklaren. Boodschappers van slecht nieuws worden immers zelf vaak slachtoffer. Ook vandaag de dag neemt men de boodschapper het slechte nieuws kwalijk. Geen van de Amerikaanse presidentskandidaten durft uit te leggen dat Amerikanen eerst hun schulden moeten aflossen en dan pas weer aan welvaart mogen denken. Dat zal betekenen dat de belastingen omhoog gaan, dat de kosten van energie daar zeer zullen stijgen, dat de lonen gematigd gaan worden en op voorzieningen bezuinigd. En of die beloofde ziektekostenverzekering straks nog betaalbaar zal zijn moet nog maar blijken. De twee presidentskandidaten weten het wel maar ze durven het niet, bang als boodschappers van slecht nieuws de verkiezingen te zullen verliezen. Niet alleen in de dagen van de Farao en Jozef was men bang slecht nieuws te brengen. Ook in onze dagen krijgen boodschappers van slecht nieuws over het klimaat te horen dat het nog wel zal meevallen, dat het onderzoek nooit compleet kan zijn geweest, dat schommelingen in temperatuur en weer van alle tijden zijn, dat de boodschappers van het klimaatonheil aan hun boeken en films willen verdienen. Een slaaf uit de gevangenis is dan een veilig slachtoffer om een droom te laten verklaren waar niemand aan durft te komen. Waar we de moed vandaan moeten halen staat er niet bij, maar onze dromen mogen we in elk geval bewaren, de droom van het Koninkrijk van God, waar alle tranen gewist zullen zijn en waar we vandaag aan mogen gaan werken.

Laat een Reaktie achter