Ze profeteren leugens.

Jeremia 27:12-22

12 ¶  Ik sprak dezelfde woorden tot koning Sedekia van Juda: ‘Laat u het juk van de koning van Babylonië opleggen, onderwerp u aan hem en zijn volk, dan zult u in leven blijven. 13  Waarom zouden u en uw volk sterven door het zwaard, de honger en de pest? Want daarmee heeft de HEER ieder volk gedreigd dat zich niet aan de koning van Babylonië wil onderwerpen. 14  Luister niet naar de profeten die jullie oproepen je niet aan hem te onderwerpen. Ze profeteren leugens. 15  Hoewel ik hen niet gezonden heb-spreekt de HEER profeteren ze in mijn naam, en nog leugens ook. Daarmee bereiken ze slechts dat ik jullie verdrijf en dat jullie samen met die profeten zullen omkomen.’ 16  Ook sprak ik tot de priesters en het volk van Juda: ‘Dit zegt de HEER: Luister niet naar jullie profeten, die zeggen dat de kostbaarheden uit de tempel van de HEER spoedig uit Babel worden teruggebracht. Ze profeteren leugens. 17  Luister niet naar hen. Onderwerp je aan de koning van Babylonië, als jullie in leven willen blijven. Waarom zou deze stad een ruïne moeten worden? 18  Als ze echte profeten zijn en de woorden van de HEER spreken, laten ze dan de HEER van de hemelse machten ertoe bewegen dat hij de kostbaarheden die nog in de tempel van de HEER, in het paleis van de koning en in Jeruzalem zijn overgebleven, niet in Babel laat terechtkomen. 19  Want dit zegt de HEER van de hemelse machten over de tempelzuilen, de Zee, de verrijdbare onderstellen en de rest van het tempelgerei dat nog in deze stad is, 20  over alles wat koning Nebukadnessar van Babylonië nog niet heeft meegenomen toen hij koning Jechonja, de zoon van Jojakim, en alle vooraanstaande burgers van Juda en Jeruzalem naar Babel voerde: Alles zal naar Babel worden gevoerd. 21  Ja, dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël, over de kostbaarheden die in de tempel van de HEER, in het paleis van de koning en in Jeruzalem achtergebleven zijn: 22  Alles zal naar Babel worden gevoerd, en daar zal het blijven tot de dag dat ik er zelf voor zorg dat het wordt teruggebracht-spreekt de HEER.’ (NBV)

We kennen ze wel die paniekzaaiers. Die ons wilden wijsmaken dat de terroristen in Afghanistan gemakkelijk gepakt konden worden. De vertelden dat er in Irak wapens voor massavernietiging lagen opgeslagen die ons allemaal bedreigden. Die de voorspellers van de stijging van de olieprijzen voor terroristenvrienden uitmaakten. Die iedereen uitsloten van wederopbouw die niet tot een firma van een lid van de eigen regering behoorden. Die ouders van gesneuvelde soldaten die de regering ter verantwoording riepen in de gevangenis stopten. Ze waren al aan de macht gekomen door leugen en bedrog. De eerste keer door te zorgen dat familie de uitslag van de verkiezingen konden manipuleren en de tweede keer door zoveel leugens over hun tegenstander te verspreiden dat kiezen geen zin meer leek te hebben. Waarom toch die drukte over voormalige medewerkers van de CIA als Bin Laden en Saddam Hoessein.

Waarom stuurden wij soldaten mee en sloten we bondgenootschappen met een Amerikaanse regering die zelfs het toepassen van de doodstraf probeert goed te praten als het om een Afghaanse Moslim gaat die tot het Christendom is bekeerd. Moet je je maar niet laten bekeren, je weet als Moslim dat daar de doodstraf op kan staan. Sinds de dagen van Jeremia hebben we kennelijk niet veel bijgeleerd. Het werd de hoogste tijd dat er weer eens uit het boek van Jeremia werd gelezen in de kerken. Wellicht dat mensen dan wakker worden. Amerika sluit wel verdragen over het behandelen van gevangenen, over recht en rechtvaardigheid, over het niet martelen, maar stopt die gevangenen vervolgens in een kamp op Cuba of in gevangenissen buiten de eigen grenzen waar die verdragen ineens niet zouden gelden.

En onze ministers maar roepen dat zij erover tegen de Amerikanen keffen maar verwachten dat de mensen die er het slachtoffer van zijn ons wel aardig zullen blijven vinden. Texaanse oliebaronnen als Bush en aannemers als Haliburton Cheney zijn inmiddels rijk. ze kunnen niet alleen niet herkozen worden, ze hoeven het ook niet meer. Hun opvolgers staan al klaar, en maken een kans zolang wij ze die kansen blijven geven. En nu is er weer een Amerikaan president geworden door het manipuleren van nieuws en door het bijzondere systeem van verkiezingen zelfs gekozen kon worden zonder de meerderheid van de bevolking achter zich te hebben. Enig compassie voor mensen die anders denken of leven is hem vreemd. Daarmee wordt hij een gevaar voor de wereldvrede. Net zoals de adviseurs van Koning Sedekia het voortbestaan van Juda in gevaar brachten. We weten hoe dat afliep, wellicht kunnen we er wat van leren.

Plaats een reactie