Niemand zal een klaaglied zingen

Jeremia 22:10-23

10 ¶  Treur niet om een dode, weeklaag niet om hem. Treur liever om hem die verbannen werd: hij ziet zijn geboorteland niet terug.  11  Dit zegt de HEER over koning Sallum van Juda, die zijn vader Josia is opgevolgd: Hij heeft deze stad verlaten en zal niet meer terugkeren. 12  Sallum zal sterven in het land waarheen hij verbannen werd; dit land zal hij niet terugzien. 13  Wee hem die zijn huis op onrechtvaardigheid bouwt, die de bovenvertrekken met onrecht schraagt, die anderen voor zich laat werken maar hun geen loon betaalt,  14  die zegt: “Ik bouw voor mezelf een indrukwekkend paleis, met ruime bovenvertrekken, vol vensters, bekleed met cederhout, prachtig rood geverfd.” 15  Ben je koning door de pracht van je cederhout? Je vader had aan niets gebrek. Recht en gerechtigheid handhaafde hij-en hij leefde in voorspoed. 16  Hij beschermde het recht van armen en behoeftigen-en hij leefde in voorspoed. Is dat niet: mij kennen? -spreekt de HEER. 17  Maar jouw ogen en jouw hart zijn slechts op eigen voordeel gericht, op onschuldig bloed vergieten, op afpersen en uitbuiten. 18  Daarom-dit zegt de HEER over koning Jojakim van Juda, zoon van Josia: Niemand zal een klaaglied zingen: “Ach mijn broer, ach mijn zuster.” Niemand klaagt: “Ach heer, ach majesteit.” 19  Als een ezel wordt hij uitgedragen,  weggesleept en weggegooid, ver buiten de poorten van Jeruzalem. 20 ¶  Beklim de Libanon en schreeuw het uit, verhef je stem in Basan, schreeuw het uit vanaf de Abarim, want al je minnaars zijn verslagen. 21  Ik sprak tot jou toen jij je veilig waande, maar je zei: “Ik luister niet.” Zo ben je al vanaf je jeugd, nooit heb je naar mij geluisterd. 22  De wind zal al je herders hoeden, al je minnaars gaan in ballingschap. Ja, dan word je beschaamd en sta je te schande vanwege je kwalijke praktijken. 23  Jij die zetelt op de Libanon, in cederbomen nestelt, wat zul je zuchten en kreunen, zoals een vrouw in barensnood. (NBV)

Sallum, de prinsennaam van Koning Joachaz. Hij was de tweede zoon van Josia, die koning was gesneuveld in een slag met Egypte. Josia was een vrome koning geweest. Hij had bij de restauratie van de Tempel weer de richtlijnen uit de Tora terug gevonden. Die richtlijnen had hij proberen in te voeren. Hij beschermde het recht van armen en behoeftigen wordt er over hem gezegd. En als de koopkracht toeneemt groeit de economie en vallen ook de belastingopbrengsten mee. Die koning leefde dan ook in voorspoed. De dood van Koning Josia had diepe indruk op het volk geweest. Liederen werden gezongen, rouwbijeenkomsten werden gehouden, offers werden gebracht, het weeklagen was niet van de lucht. Hou er maar mee op zegt Jeremia, er zijn veel ernstiger problemen.

Joachaz, die Sallum dus, was ontboden bij de Koning van Egypte. Hij zou nooit meer terugkomen, het zou zijn dood worden. Al die politieke spelletjes met wereldmachten leverden het volk Israël alleen maar ellende op. De regering van Joachaz was al binnen enkele maanden in het tegendeel verkeerd van zijn vader Josia. Sallum had zijn huis op onrecht gebouwd, niks bescherming van de armen, die hadden hun armoede aan zichzelf te danken en daar konden de rijken toch niet het slachtoffer van worden. Als ze geen belasting konden betalen moesten ze maar zogenaamde herendiensten verrichten. Werk voor de koning waarvoor geen loon werd betaald. De dood van Joachaz zal dus weinig rouw in het volk te weeg brengen.

Recht en gerechtigheid daar draaide het dus om. Daar draait het nog steeds om. De beloningen voor managers en bestuurders van grote bedrijven zijn fors gestegen de afgelopen paar jaar. Toch wordt vastgesteld dat ondanks de ruime groei van de economie de lonen niet echt veel stijgen. De verhoudingen worden daardoor scheef getrokken en er wordt een rem op de economische groei gezet doordat de binnenlandse vraag onvoldoende stijgt. De Bijbel heeft dus ook direct met onze economie te maken. Het recht van de armen en behoeftigen beschermen, mensen tot hun recht laten komen, levert voorspoed op. Meedoen met machtspelletjes van de wereldmachten levert uiteindelijk dood en ellende op. We kunnen straks onze nieuwe regering er op afrekenen. Het is te hopen dat zij de verhalen over Josia en zijn zoon Sallum, troonsopvolger Joachaz, goed tot zich door laten dringen. Wij kunnen er vandaag mee beginnen door voor onze naasten te zorgen zoals we zouden willen dat voor ons gezorgd wordt.

 

Plaats een reactie