Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Begrijpen jullie niet?

Ezechiël 17:11-21

Wij denken nog wel eens dat profeten toekomstvoorspellers zijn. En dat in de Bijbel staat dat God direct in de geschiedenis ingrijpt. Uit dit verhaal van Ezechiël zou je kunnen leren dat allebei niet waar is. Ezechiël heeft het niet over de toekomst maar over de actuele politieke situatie. Dat verbond dat Zedekia stiekum had gesloten met Egypte moet wel uitlopen op een ramp. Het bericht heeft Babel al bereikt, zelfs Ezechiël kent het, en dus zal de koning van Babel wel moeten reageren. Die koning van Babel heeft een machtig leger dat de soldaten van Zedekia verpletterend zal verslaan, dat gaat veel levens kosten. En de koning van Egypte dan? Die kijkt wel uit zich in een wespennest te steken. Een oorlog beginnen om een verrader te helpen kan heel gevaarlijk zijn. Zo voert de trouweloosheid van Zedekia tot zijn ondergang en een rampspoed voor het volk. Daar hoeft God niet direct aan te pas te komen, dat gebeurt als je niet doet wat afgesproken was en de boel bedriegt en niet denkt om de armsten in het land. Kennen wij zulke situaties ook? Jazeker, kijk maar naar Gouda. Dat wordt onterecht opgeblazen maar we kunnen er desondanks toch wat van leren. Overal zijn jongeren die zo af en toe relletjes trappen. De relletjes onlangs in Capelle aan de IJssel werden veroorzaakt door Nederlandse jongeren, politieagent afgevoerd naar het ziekenhuis in een politieauto waarvan de ramen met stenen waren ingegooid. Het valt niet goed te praten maar er zullen geen kamervragen over gesteld worden en er reizen geen cameraploegen naar Capelle af. Naar Gouda wel. De ouders van de lastige jongeren uit Gouda waren immers Marokkanen en Marokkanen moeten zich aanpassen. De Marokkaanse jongeren uit Gouda hebben zich dus aangepast maar nog is het niet goed. We hebben namelijk niet geluisterd. Geluisterd naar het geroep van de armen langs de weg. Tien jaar geleden schreef het verbond van Marokkanen in Nederland, een koepelorganisatie, dat het verkeerd zou gaan als de overheid niet meer aandacht zou schenken aan de problemen van Marokkaanse jongeren. Een stevig rapport van bij uitstek deskundigen gebaseerd op een uitgebreid onderzoek. Met dat rapport is niets gedaan. Niemand vraagt overigens waarom er niets mee gedaan werd. Het zijn immers maar Marokkaanse jongeren en over die autochtone jongeren in Capelle wordt toch ook verder gezwegen? Het is als in de dagen van Ezechiël, wie weet heeft van de Wet van de Woestijn, heb uw naaste lief als uzelf, die weet dat als je mensen langs de kant laat zitten het vroeg of laat op onheil uitdraait. Niet verbaasd zijn dus als er meer onheil over ons komt, of er vandaag nog wat aan gaan doen, mee roepen over de groepen die vergeten worden bijvoorbeeld.

Laat een Reaktie achter