De volgende aantallen

Numeri 1:17-43

17 ¶  Mozes en Aäron riepen de mannen die hun genoemd waren bij zich, 18  en nog diezelfde dag, de eerste dag van de tweede maand, lieten ze de voltallige gemeenschap bijeenkomen. Alle mannen van twintig jaar en ouder werden met naam en toenaam geregistreerd, geordend naar geslacht en familie, 19  zoals de HEER het Mozes had opgedragen. Hij stelde in de Sinaiwoestijn de volgende aantallen vast: 20  Afstammelingen van Ruben, Israëls eerstgeborene, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, hoofdelijk geteld en met naam en toenaam geregistreerd, geordend naar geslacht en familie 21  aantal ingeschrevenen voor de stam Ruben: 46.500. 22  Afstammelingen van Simeon, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, hoofdelijk geteld en met naam en toenaam geregistreerd, geordend naar geslacht en familie 23  aantal ingeschrevenen voor de stam Simeon: 59.300. 24  Afstammelingen van Gad, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 25  aantal ingeschrevenen voor de stam Gad: 45.650. 26  Afstammelingen van Juda, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 27  aantal ingeschrevenen voor de stam Juda: 74.600. 28  Afstammelingen van Issachar, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 29  aantal ingeschrevenen voor de stam Issachar: 54.400. 30  Afstammelingen van Zebulon, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 31  aantal ingeschrevenen voor de stam Zebulon: 57.400. 32  Nakomelingen van Jozef: afstammelingen van Efraïm, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 33  aantal ingeschrevenen voor de stam Efraïm: 40.500; 34  afstammelingen van Manasse, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 35  aantal ingeschrevenen voor de stam Manasse: 32.200. 36  Afstammelingen van Benjamin, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 37  aantal ingeschrevenen voor de stam Benjamin: 35.400. 38  Afstammelingen van Dan, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 39  aantal ingeschrevenen voor de stam Dan: 62.700. 40  Afstammelingen van Aser, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 41  aantal ingeschrevenen voor de stam Aser: 41.500. 42  Afstammelingen van Naftali, alle weerbare mannen van twintig jaar en ouder, met naam en toenaam, geordend naar geslacht en familie 43  aantal ingeschrevenen voor de stam Naftali: 53.400. (NBV)

Wat een saai stuk uit de Bijbel vandaag. Je moet het maar eens hardop voorlezen. De Bijbel kent een aantal van dit soort lijsten en ze staan er niet voor niks in. Naar deze lijst is het hele boek  Numeri later bij de vertaling in het Grieks genoemd. Die Griekse benaming hebben we ook niet zomaar overgenomen. De aantallen vluchtelingen die zich verzameld hadden rond de berg Sinaï waren behoorlijk. En iedereen telde mee. Wij hebben op dit moment her en der in het land discussies over de hoeveelheid vluchtelingen die zou moeten worden opgenomen. Ga er maar eens aanstaan. We hebben 12 provincies en er waren 12 stammen in Israël. Hier worden er 12 genoemd en dan gaat het alleen over de weerbare mannen. Probeer de aantallen eens over Nederland te verdelen. Het beloofde land, het land Israël zou uiteindelijk toch ook een stuk kleiner zijn dan Nederland is. Ook in dat beloofde land woonden mensen die er een rijk leven leidden want het was een vruchtbaar land. Daar kwamen deze hoeveelheden vluchtelingen dus bij en onder deze aantallen families werd het land verdeeld. Het kan onze discussie over de opvang van vluchtelingen aardig veranderen. We hebben het graag over opvang in de eigen regio. Voor Israël was er maar een eigen regio en dat was de woestijn. Als wij naar de eigen regio kijken van de vluchtelingen uit Syrië dan kijken we naar Jordanië en Libanon, iets verder ook naar Turkije. Daar zijn hoeveelheden vluchtelingen opgevangen die een veelvoud van de stammen van Israël bedragen.. Slechts een klein deel van hen reist door naar Europa.

De opsomming van de stammen vertelt een eigen verhaal waarvoor je ook de Bijbelboeken Genesis en Exodus moet kennen. De Bijbel bestaat wel uit een verzameling boeken die elk hun eigen verhaal vertellen maar vormt toch een eenheid. De opsomming begint met Ruben, hij was ooit de eerstgeborene. Die zou de belangrijkste moeten zijn maar bij de verkoop van Jozef aan Egypte had hij zijn eerstgeboorterecht verspeeld. Het aantal stammen blijft 12 ook al blijft de stam Levi buiten beschouwing. De weerbare mannen van de stam Levi worden ingezet bij de Tent der Ontmoeting en als ondersteuning van Mozes en Aäron. Dat het toch tot 12 stammen komt ligt aan het feit dat de twee zonen van Jozef, Efraïm en Manasse, elk hun eigen stam hebben. Jozef, de uitgestotene, telt voor het overleven van Israël voor twee. Hij gaf de gelukzoekende zonen van Jacob eten en onderdak toen zij moesten vluchten voor een ernstige hongersnood, ze waren economische vluchtelingen maar door Jozef kon het volk overleven. Een verhaal dat zomaar opduikt in een droge lijst met aantallen. Gad staat in deze lijst als derde vermeld, in plaats van Juda. Dat komt omdat bij de uiteindelijke opstelling van het leger rond het kamp Gad samen met Ruben en Simeon één divisie zal leveren. Juda levert zelf één complete divisie. Vanaf het begin van de vorming van het volk Israël heeft Juda dus een voorname plaats onder de stammen van Israël.  Het verhaal is bijna te saai om voor ons nog van betekenis te zijn. Die betekenis zit in de details. De hele organisatie van de telling van weerbare mannen gebeurd op één en dezelfde dag. Wij hebben voor het tellen van vluchtelingen toch wel heel wat meer tijd nodig.

Het komt natuurlijk omdat van elke stam een familiehoofd wordt gekozen die de stam door en door kent en de stam zo kan opstellen dat het tellen snel kan geschieden. Misschien moeten de Europese ministers die Bijbelgedeelte nog eens goed lezen. De telling gaat hoofd voor hoofd. Dat staat er niet voor niks. Je kunt je voorstellen dat de mannen in groepen van 10 of 20 ingedeeld worden. Dat telt een stuk sneller. Maar door te benadrukken dat de telling hoofd voor hoofd gebeurd benadrukt de schrijver van het verhaal ook dat het niet in de eerste plaats om de aantallen gaat maar om de mensen. Iedereen telt mee en het is ook de bedoeling dat iedereen als mens geteld wordt. Dat is bij ons wel eens anders. Wij halen gezinnen uit elkaar. Wij tellen mannen die alleen komen ook maar alleen. Dat ze gezinnen hebben die achtergebleven zijn terwijl zij op de vlucht waren om ook voor hun gezin een veilige plek te kunnen vinden verliezen wij uit het oog. Ze krijgen een briefje waarin staat dat ze hun gezin nog heel lang in zeer onveilige situaties moeten houden. De Bijbel blijkt af en toe een zeer actueel verhaal te herbergen, een verhaal waar wij onze situaties kunnen spiegelen. Ook het verhaal over de opvang van de vluchtelingen van vandaag is zeer saai. Ook daar gaat het over aantallen. Maar daar gaat het ook over de vraag of we ons moeten laten sturen door kleine groepjes rechts extremisten die bijeenkomsten komen verstoren. Bij Israël gaat het om weerbare mannen die het volk gaan beschermen tegen aanvallen. Zij moeten vreemdelingen beschouwen als horend bij hun eigen volk. Wat wij doen moeten we zelf weten maar het kan geen kwaad daarvoor de Bijbel nog eens op te slaan, dat kan ook vandaag weer.

Plaats een reactie